Voetbalsters Oranje blijven grenzen verleggen

Bondscoach Roger Reijners geeft instructies tijdens de training van het Nederlands vrouwenelftal. © ANP
Normaal gesproken trainen ze voor een handjevol toeschouwers, maar nu wordt elke beweging van de Nederlandse voetbalsters vastgelegd door draaiende camera's en klikkende fotografen.
De Leeuwinnen zijn 'hot' in de aanloop naar hun WK-debuut, getuige de grote aandacht langs het trainingsveld in Rotterdam.

Gedreven ploeg

De overwegend mannelijke journalisten langs de lijn moeten af en toe besmuikt lachen om een mislukte bal die het doel meters mist. Ze zien echter ook een gedreven groep die aanzienlijk beter voetbalt dan een aantal jaar geleden.

WK in Canada

Nog een paar dagen, dan vliegt Oranje vol ambities naar Canada. Aan de andere kant van de oceaan willen de vrouwen van bondscoach Roger Reijners de opmars van het Nederlandse vrouwenvoetbal tonen aan de rest van de wereld.

Impuls voor vrouwenvoetbal

"Onze eerste WK-deelname zorgt voor een gigantische impuls van het meiden- en vrouwenvoetbal", zegt Reijners, die weet dat het aantal voetballende meisjes in hoog tempo toeneemt. De sportieve prestaties van het vlaggenschip zorgen daarbij voor een aanstuwend effect.

Debuut

Binnen drie jaar hoopt de KNVB, die in 2017 het EK mag organiseren, de grens van 150.000 vrouwelijke leden te passeren. Na twee EK-deelnames staan de Leeuwinnen nu voor hun debuut op het mondiale podium.
"De ploeg heeft de laatste jaren een forse groei en ontwikkeling doorgemaakt. Maar er zit nog meer rek in", benadrukt de 51-jarige Roermondenaar. "Zo'n groot toernooi met de beste landen ter wereld helpt bij de ontwikkeling van Oranje én het vrouwenvoetbal in Nederland."

Stunt en deceptie

Onder leiding van Vera Pauw stuntte Oranje in 2009 tijdens het EK-debuut door de halve finales te halen.
Het tweede EK, twee jaar geleden in Zweden, liep echter uit op een deceptie. Na een hoopgevend gelijkspel tegen grootmacht Duitsland (0-0) volgden twee nederlagen. Zonder doelpunten en een illusie armer keerden de voetbalsters terug naar huis.

Dominant en initiatiefrijk

Sindsdien is veel veranderd bij Oranje. Bekende namen als Daphne Koster, Anouk Hoogendijk en Dyanne Bito verdwenen uit de basis en Reijners gooide de speelstijl om. Het behoudende spelletje werd ingeruild voor dominant en initiatiefrijk voetbal.

Ticket voor de Olympische Spelen

Het resulteerde in een unieke prestatie: voor het eerst zijn de Nederlandse voetbalsters van de partij op het WK. Op het kunstgras in Canada is het doel om bij de drie beste Europese landen te eindigen en zodoende een ticket voor de Olympische Spelen van 2016 te bemachtigen.
De weg daar naartoe is lang en zwaar, maar de voetbalsters hebben de laatste jaren wel meer grenzen verlegd en barrières geslecht.

Limburgse speelsters

In de definitieve selectie voor het WK voetbal in Canada heeft de Roermondse bondscoach drie Limburgse speelsters opgenomen. Dominique Janssen (SGS Essen), Vanity Lewerissa (Standard Liège) en Lieke Martens (Kopparbergs/Göteborg FC).
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!