Lieke Martens in race voor Europese onderscheiding

© ANP
Lieke Martens maakt kans op een Europese onderscheiding. De aanvalster van Oranje behoort tot de drie overgebleven kandidaten voor de prijs van Europees voetbalster van het jaar.
De Deense Pernille Harder en Dzsenifer Marozsán uit Duitsland zijn de andere twee genomineerden.

Beste speelster

Martens blonk uit tijdens het EK in eigen land, waar ze met Oranje de Europese titel pakte en zelfs werd gekozen tot beste speelster van het toernooi. De 24-jarige Limburgse ondertekende al voor het EK een lucratief contract bij FC Barcelona. Martens voetbalde de afgelopen jaren in de Zweedse competitie.

Monaco

Tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League op 24 augustus in Monaco wordt bekend wie zich de beste voetbalster van Europa mag noemen. Vorig jaar ging die onderscheiding naar de Noorse spits Ada Hegerberg.

Jury

De jury bestaat uit de bondscoaches van de zestien landen die meededen aan het EK in Nederland, de trainers van de acht kwartfinalisten in de laatste editie van de Champions League en een select groepje journalisten. Met Vivianne Miedema (vierde), Jackie Groenen (zevende) en Shanice van de Sanden (tiende) telt de top tien nog drie internationals van Oranje.

Huldiging

Zondag is de speelster van FC Barcelona in Bergen gehuldigd. Martens heeft een Fonteintje gekrgen, een gemeentelijke onderscheiding.