Fortuna Sittard geeft winst tegen FC Eindhoven uit handen

© Niels van Rhenen
Fortuna Sittard heeft vrijdagavond in eigen huis punten verspeeld tegen FC Eindhoven. De ploeg van Sunday Oliseh bleef tegen de Brabanders op 2-2 steken en zag NEC dichterbij komen in de strijd om de eerste periodetitel.
De Sittardenaren hebben nog wel de beste uitgangspositie om volgende week alsnog een play-off-ticket te pakken.

Onwennig
Mede door de aanwezigheid van veel Genk-supporters was het stadion in Sittard goed gevuld. De toeschouwers werden in de eerste helft echter niet verwend. Het onwennig ogende Fortuna had de grootste moeite om openingen te vinden en de grootste kansen waren voor FC Eindhoven: Elton Kabangu én Mart Lieder misten oog-in-oog met Fortuna-goalie Miguel Santos.

Dianessy
Fortuna kon daar lang alleen een schot van aanvoerder Perr Schuurs tegenover zetten, maar in de laatste minuten voor rust sloegen de Sittardenaren toe. Finn Stokkers legde bij een rappe uitbraak de bal breed, waarna Djibril Dianessy feilloos afrondde: 1-0. De opluchting was groot en had nog voor de rust plaats kunnen maken voor nóg meer vreugde, ware het niet dat Stefan Askovski en Jorrit Smeets het doel niet vonden.

Beide teams trefzeker

Fortuna begon scherper aan de tweede helft, maar Eindhoven scoorde snel: na vasthouden van Dianessy benutte Lieder de toegekende penalty. Meer doelpunten hingen in de lucht toen Stokkers (Fortuna) en Deschilder uitgelezen kansen om zeep hielpen en het was Fortuna dat toesloeg: Stokkers stuitte wederom op keeper Swinkels, maar de rebound was niet te missen voor Askovski: 2-1.

Gelijkmaker

FC Eindhoven voerde de druk op het Fortuna-doel op. De geel-groenen hielden aanvankelijk stand, maar waren kansloos toen invaller Deschilder op fantastische wijze een vrije trap in de kruising krulde. Santos voorkwam in de slotfase grotere problemen door een van richting veranderd schot onder de lat uit te tikken. Namens de thuisclub miste Christopher Braun met een kopbal dé kans op de winnende treffer.

Beslissing

Doordat NEC met 0-2 won bij FC Volendam en Jong Ajax met 4-1 verloor van Go Ahead Eagles, hebben Fortuna, Jong Ajax en NEC nu evenveel punten in de strijd om de eerste periode. Omdat de Amsterdamse beloften niet in aanmerking komen voor een play-off-ticket en NEC een beduidend slechter doelsaldo heeft dan Fortuna, hebben de Sittardenaren volgende week aan een overwinning bij De Graafschap genoeg om de play-off-plek in de wacht te slepen.