Hemeltergend begin wordt Roda fataal in Rotterdam

© ANP
Roda JC heeft op kerstavond niet groots weten uit te pakken op bezoek bij Feyenoord.
Na twee snelle tegentreffers in een desastreuze eerste helft bleek de opgelopen schade niet meer te repareren voor de formatie van Robert Molenaar: 5-1. Scheidsrechter Jochem Kamphuis eiste bovendien een hoofdrol op door de bal meermaals niet op de penaltystip te leggen.

Prullenbak

De ploeg van Robert Molenaar stond in de eerste vier minuten van de wedstrijd drie keer te slapen en moest dat bekopen met twee snelle tegentreffers. Na amper 45 seconden voetbal tikte de vrijstaande Nicolai Jørgensen de 1-0 voorbij Hidde Jurjus en de evenzo ongedekte Jens Toornstra joeg in de vierde minuut de tweede Feyenoord-goal tegen de touwen. Tussendoor had Jurjus met een reflex nog weten te voorkomen dat ook Tonny Vilhena hem passeerde, maar het was duidelijk dat alle Roda-plannen direct de prullenbak in konden.

Gemiste kansen

Ook in het restant van de eerste helft kwam Roda zelden de middellijn over, en mocht het zelfs blij zijn dat Feyenoord de score niet verder opvoerde. Zo mikte Vilhena naast een leeg doel én stuitte hij op Jurjus, weerhield de doelman Toornstra én Jørgensen van hun tweede treffer, stopte Frederic Ananou op het laatste moment Sam Larsson af en mochten de Kerkradenaren niet klagen dat de arbitrage niet zag dat Daryl Werker tot twee keer toe met de hand doelpogingen van Steven Berghuis blokte. Voetballend kwam Roda er niet aan te pas.

Aansluitingstreffer

Vijf minuten na de pauze hielp uitgerekend Feyenoord-huurling Simon Gustafson Roda aan de aansluitingstreffer door de bal in de verre hoek te knikken. Feyenoord was even van slag en de Kerkradenaren leken de druk op te voeren, maar de thuisploeg kwam behoorlijk gemakkelijk op 3-1: via Roda-captain Mo el Makrini verzilverde Jørgensen een niet te missen kans. Direct daarna had Roda pech dat scheidsrechter Kamphuis een duidelijke overtreding van Renato Tapia op Mikhail Rosheuvel niet zag, en de club daarmee een penalty onthield.

Slotakkoord

Toen Kamphuis ook de derde handsbal van Werker geen aanleiding vond voor een penalty, was het voor beide ploegen duidelijk dat er hoe dan ook niet uit een strafschop gescoord zou worden. Roda, dat een beduidend sterkere tweede helft speelde, zette met enkele aanvallende wissels nog een slotoffensief in. Brad Jones pareerde echter de schoten van Dani Schahin en Mario Engels, waarna invaller Jorn Vancamp de grootste kans om zeep hielp. Het dubbele slotakkoord was voor Feyenoord: Berghuis mocht moeiteloos de 4-1 én 5-1 binnenschieten.
Door de stevige nederlaag gaat Roda JC, met 11 punten uit 18 wedstrijden, als hekkensluiter de winterstop in.