Fenomenale Tom Dumoulin pakt goud bij WK tijdrijden

© ANP
Tom Dumoulin heeft zijn favorietenrol waargemaakt en is wereldkampioen tijdrijden. De Maastrichtenaar was met afstand de snelste in de WK tijdrit in het Noorse Bergen.
Hij is daarmee de eerste Nederlandse wereldkampioen tijdrijden bij de mannen. Het verschil met de nummer twee, de Sloveen Primoz Roglic, bedroeg 57 seconden. Brons was er voor de Brit Chris Froome.

Slotklim

De 31-kilometer lange rit over een heuvelachtig parcours eindigde met een forse klim op de Mount Fløyen. De Giro-winnaar kreeg halverwege de rit te maken met een glad parcours vanwege de regen. Een van zijn concurrenten, Rohan Dennis, ging onderuit op het kletsnatte asfalt.

Wissel

Veel renners ruilden voor de slotklim hun tijdritfiets in voor een racefiets. Dumoulin koos er uiteindelijk voor om dat niet te doen en ging als een speer naar de top van de berg. Na afloop liet hij weten geen risico te willen lopen met de fietswissel.
Tegenslag
In 2014 won Dumoulin nog brons bij het individueel WK tijdrijden. Dumoulin moest toen de Brit Bradley Wiggins en Martin nog voor zich dulden. Op de Olympische Spelen van Rio, zijn hoofddoel vorig jaar, redde hij het niet tegen de Zwitser Fabian Cancellara. Dumoulin kende toen tegenslag in de voorbereiding. Bij een val in de Tour de France, waar hij twee ritten won, waaronder een lange tijdrit, had hij het spaakbeen in zijn linkerpols gebroken en was pas net op tijd hersteld.
Ploegentijdrit
Eerder was Dumoulin met Team Sunweb succesvol in de WK-ploegentijdrit. De equipe pakte zondag goud. Eerder die dag wonnen ook de Sunweb-vrouwen goud, met in de selectie Sabrina Stultiens uit Meijel. Dinsdag was bij de vrouwen het goud en zilver al voor Nederland met Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen.
De Maastrichtenaar komt zondag weer in actie tijdens de wegwedstrijd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!