Dumoulin zet veelbesproken fietswissel door

© ANP
De veelbesproken fietswissel van Tom Dumoulin (26) tijdens het WK tijdrijden in het Noorse Bergen, gaat er zeer waarschijnlijk komen.
Dat heeft de Maastrichtse wielrenner maandag bevestigd tegenover L1.Wisseltruc

Het plan van Dumoulin en zijn Team Sunweb is als volgt; hij legt de eerste kilometers af op een tijdritfiets, om richting de finish over te stappen op een wegfiets. Deze wisseltruc moet hem kostbare seconden opleveren. De internationale wielerunie heeft groen licht gegeven voor het plan.


Pitstop

Op het 'wisselpunt' zal er een mat op de kasseien liggen van ongeveer twintig meter lang. Het geheel fungeert als een soort pitstop. Na de wissel wordt Dumoulin even 'in de pedalen geduwd', zoals hij dat zelf omschrijft. Iemand van Team Sunweb zal hem even op gang helpen, zodat hij op snelheid komt. Een jurylid controleert of hij daarbij niet te veel wordt geholpen.

Niet uniek
Dumoulin zal niet de enige zijn die deze wissel toepast. "Ik denk dat er meer renners zullen wisselen, maar zij hebben zich daar niet over uitgelaten." De Maastrichtenaar zal zeer waarschijnlijk wisselen, ook als hij een lekker ritme te pakken heeft. "We hebben er nu voor gekozen om dit wel te doen."

Kers
De renner ziet een eventuele WK-tijdritwinst als een mooi slotstuk van zijn seizoen. "Dit jaar heb ik mijn hoogtepunt natuurlijk al beleefd, met de Giro-winst. Maar dit zou inderdaad de kers op de taart zijn." Zondag won Dumoulin met Team Sunweb al de ploegentijdrit op het WK.

De tijdrit start woensdag om 13:00 uur. Dumoulin zal als een van de laatsten van start gaan, om 17:02 uur.