'Meisjes moeten zo lang mogelijk bij de jongens voetballen'

Vanity Lewerissa. © ANP
"Ik zou meisjes aanraden om zo lang mogelijk tussen de jongens te spelen. Je wordt er technisch beter en fysiek sterker van." Dat zegt de Maastrichtse Oranjespeelster Vanity Lewerissa.
Sinds het Nederlands vrouwenvoetbalteam deze zomer Europees kampioen werd, hebben zich fors meer meisjes aangemeld bij amateurclubs. Bij gebrek aan meisjesteams, worden zij noodgedwongen vaak ingedeeld bij een jongensteam.

Geridderd

Lewerissa, die vorige week samen met haar medespeelsters werd geridderd door premier Mark Rutte en Koning Willem-Alexander, heeft zelf extreem lang bij de jongens gespeeld. "Tot mijn 19de. Ik heb dat nooit een probleem gevonden, vond het zelfs leuk. Toen ik te oud was voor de jeugd ben ik bij een vrouwenteam gaan spelen. Tegen die tijd is dat ook beter, want met name in de seniorenteams wordt het voor een meisje fysiek lastig om zich staande te houden."

Jekerdal

De Maastrichtse international en tevens speelster van PSV was vandaag even terug op haar geboortegrond: bij SC Jekerdal. Daar speelde zij in de jeugd. Op dit
moment heeft de club net niet genoeg meisjes voor een eigen meisjesteam en dus organiseerde zij een testclinic voor jonge voetbalsters en meisjes die overwegen om op voetbal te gaan. Er kwamen zo'n vijftig voetbalsters af op de clinic.