Vergoossen maakt graag plaats voor Cocu

© ANP
Al jarenlang is Sef Vergoossen de laatste trainer die PSV kampioen heeft gemaakt.Vijf vragen aan de 67-jarige Echtenaar over zijn opvolger Phillip Cocu en de aanstaande titel van de Eindhovenaren.

Is het tijd voor opvolging?

"Zeker, het is veel te lang te lang geleden dat PSV kampioen is geworden. Als je bij de club hoort die jaar na jaar de titel pakt, is het natuurlijk hartstikke mooi. Maar objectief gezien is het voor iedereen in de voetbalwereld goed dat de titel eens van eigenaar wisselt. Als het continu dezelfde kant op valt, gaat de charme eraf. Een andere kampioen maakt iedereen weer wakker. Het is tijd dat Ajax wordt afgelost door een andere club. En als oud-trainer vind ik het mooi dat dat PSV is."

Hoe kan het dat PSV zo lang geen kampioen is geworden?

"De belangrijkste voorwaarde voor succes is rust in de tent, zowel binnen als buiten het veld. Die rust was er de afgelopen jaren niet door een complex van factoren. Nu wel. Ook omdat belangrijke spelers als Wijnaldum en Depay speculaties over een vertrek zelf meteen de kop in hebben gedrukt. Bij PSV gaat alle energie naar het voetballen."

Het verschil met het rampseizoen van vorig jaar is groot, hoe kan dat?

"Cocu heeft als trainer een leerjaar achter de rug, de spelers zijn een jaar verder en sommigen hebben grote stappen gemaakt in hun volwassenheid door het WK. Guardado heeft voor een grote impuls gezorgd. Eigenlijk is alles dit seizoen op z'n plek gevallen bij PSV."

Welke ontwikkeling heeft Cocu doorgemaakt als trainer?

"Phillip was zelf als speler altijd heel professioneel, binnen en buiten het veld. Ik denk dat hij er vorig jaar van uit is gegaan dat een doorsneevoetballer zich zo ook gedraagt. Maar in de huidige tijd is dat niet meer zo. Als coach moet je heel strak en duidelijk zijn, bij elke speler precies aangeven wat je van hem verlangt. Die stap heeft hij dit seizoen gemaakt. Daaruit blijkt maar weer dat het beroep van voetbaltrainer een ervaringsvak is."

Wat staat de PSV'er te wachten bij het eerste kampioensfeest in zeven jaar?

"Het zal een enorme vreugde-explosie worden, zeker omdat Eindhoven hier zo lang op gewacht heeft. Deze titel zal veel intenser worden beleefd dan de vierde op rij in 2008. Toen was het bijna een gewoonteproces. Hoe het met de platte kar staat? Die kan zo de schuur uit gereden worden. Wij hebben de kar heel gehouden en hij heeft de laatste jaren ook niets te lijden gehad."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!