Fortuna moet buigen voor achtervolger NEC

© Niels van Renen
NEC heeft vrijdagavond een einde gemaakt aan de sterke serie van Fortuna Sittard. De ploeg van Sunday Oliseh leed de eerste nederlaag in eigen huis sinds 13 maart: 1-2.
De Nijmegenaren benaderen de Sittardenaren daardoor op de ranglijst tot op één punt.

Vroege goals

In een goed gevulde thuishaven schoot Fortuna uit de startblokken. Na zes minuten stuurde Djibril Dianessy spits Finn Stokkers diep, waarna deze oog-in-oog met NEC-doelman Joris Delle koelbloedig afrondde: 1-0. Enkele minuten later had een vlijmscherpe counter de 2-0 kunnen opleveren, maar Lisandro Semedo vond Delle op zijn weg. In plaats daarvan viel de goal aan de overkant, waar Mohamed Rayhi met een fenomenale volley NEC op gelijke hoogte bracht.

Fortuna-kansen

Rayhi bleek ook in de rest van de eerste helft de gevaarlijkste speler van de Nijmegenaren en was het eindstation van vrijwel iedere NEC-aanval, maar vond telkens Miquel Santos op zijn weg. De grootste kansen waren echter voor Fortuna. Zo leek Stefan Askovski de 2-1 op zijn schoen te hebben, ware het niet dat Delle zijn ploeg opnieuw behoedde voor een achterstand. De keeper kreeg bovendien hulp toen de inzet van Stokkers geblokt werd en Wessel Dammers van dichtbij te hoog mikte.

Guus Joppen

Na de rust waren de rollen echter omgedraaid en nam NEC het initiatief. Een poging van Arnaut Groeneveld vloog nog voorlangs, maar na 51 minuten spelen profiteerde Guus Joppen van Fortuna-balverlies: hij schoot de bal hard in de korte hoek voorbij Santos. Diezelfde Joppen benadeelde zijn team halverwege de tweede helft toen hij met zijn tweede gele kaart het veld moest ruimen.

Slotoffensief

Met een man meer op het veld voerde Fortuna de druk op het NEC-doel op. Het eenrichtingsverkeer leverde geforceerde doelpogingen van Dianessy en Smeets op en in blessuretijd hield Delle ook Stokkers van de 2-2 af. Ondanks de nederlaag blijft Fortuna de nummer 2 op de ranglijst. Volgende week staat de derby bij MVV op het programma. De Sittardenaren kunnen dan weer beschikken over de vrijdag afwezige jeugdinternationals Perr Schuurs en André Vidigal.
© Niels van Renen