Kleine clubs willen geld zien voor 'kunstgrasdeal'

© ANP
De 'kunstgrasclubs' in de eredivisie willen graag overstappen op natuurgras, mits daar een flinke zak geld tegenover staat.
Dat laat Hai Berden, voorzitter van VVV-Venlo en vertegenwoordiger van de zeven kunstgrasclubs, weten aan De Telegraaf.

Vier ton
Volgens het dagblad kost het onderhouden van natuurvelden gemiddeld vier ton per jaar, terwijl clubs voor vijf ton een kunstgrasmat kunnen aanschaffen. En zo'n veld blijft jaren liggen, zonder dat er veel onderhoud nodig is. Een echte grasmat behoeft regelmatig onderhoud.

Miljoenen
Het financiële verschil is daarmee gigantisch. Daarbij komt dat de zeven kunstgrasclubs niet tot de vaderlandse top behoren en dus niet al te ruim in hun jas zitten. Momenteel werken ADO Den Haag, Excelsior, Heracles Almelo, PEC Zwolle, Roda JC, Sparta Rotterdam en VVV-Venlo hun thuiswedstrijden af op een kunstgrasveld.

Begroting
Berden stelt dat de clubs heus wel terug willen naar natuurgras, maar dat daar een financiële compensatie tegenover moet staan. "Geloof mij, geen enkele club doet het uit weelde. Kunstgras is toegestaan om de simpele reden dat de kleinere clubs de begroting rond kunnen krijgen."

Verdeelsleutel
Dat geld moet uit de zak van andere clubs komen. Door een nieuwe verdeelsleutel te gebruiken voor de televisiegelden, zou er veel minder geld naar grote clubs als Feyenoord en Ajax gaan en meer geld naar de mindere goden. "De discussie is heel fel geworden. Het zij zo. Laten we dan wel tot een passende oplossing komen", besluit de preses van VVV-Venlo.