Roda JC verliest kelderkraker tegen Willem II

© Etienne Zegers
Roda JC heeft zichzelf zaterdagavond een slechte dienst bewezen. Thuis ging de ploeg in de kelderkraker tegen Willem II met 1-3 onderuit.
Daarmee staat de Kerkraadse club na vijf speelronden onderaan met nul punten.

Vroege achterstand

Roda begon slecht aan de wedstrijd. Al na 50 seconden speeltijd moest Hidde Jurjus in actie komen. Na een leep hakballetje kon Etien Velikonja aanleggen. De Roda-goalie wist de bal over het doel te tikken. Binnen vijf minuten was het wel raak voor Velikonja. Na een goed uitgespeelde aanval liet hij Jurjus kansloos: 0-1. Niet veel later kwamen de bezoekers er weer goed uit, maar Velikonja stond buitenspel.

Kansjes

Roda kwam er in het begin van de wedstrijd niet aan te pas. In de 14e minuut liet de thuisclub pas zijn tanden zien. Feyenoord-huurling Simon Gustafson maaide de bal hoog over het doel van de Tilburgers. De 22-jarige Zweed kreeg een paar minuten later weer een kans. Na een prima pass van Ard van Peppen kwam Gustafson oog in oog te staan met Willem II-keeper Timon Wellenreuther. De goalie wist zijn doel schoon te houden.

Verdedigend prutswerk

In de 23e minuut wist Willem II de voorsprong te vergroten. Na verdedigend prutswerk aan Kerkraadse zijde kon de Spanjaard Fran Sol profiteren. Hij verschalkte Jurjus en zette zijn ploeg op 0-2. In de 31e minuut maakte Velikonja zijn tweede goal van de avond. Na een pass van Son kreeg de Sloveense spits een niet te missen kans: 0-3. Zo maakte Willem II in een dik half uur voetballen meer doelpunten dan in de eerste vier wedstrijden van het seizoen.

Traag spel

In de 35e minuut kwam een traag spelend Roda nog eens in de buurt van de goal van Wellenreuther. Maar het schot over de grond van Mikhail Rosheuvel ging naast. In de 40e minuut ontsnapte de Kerkradenaren nog aan de 0-4. De bal viel net niet goed voor Velikonja. Op slag van rust wist Roda de achterstand te verkleinen. Na een pass van Jorn Vancamp scoorde Rosheuvel voor de Koempelclub.
© Etienne Zegers

Vers bloed

Na zijn donderspeech in de rust hield trainer Molenaar de jonge Belgische spits Vancamp en middenvelder El Makrini aan de kant. Met Dani Schahin en Gyliano van Velzen bracht hij twee verse speler in het veld die Roda van meer schotkracht moesten voorzien. En dat leek direct gevaar op te leveren. Via het been van Willem II-verdediger Jordens Peters leek Roda op 2-3 te komen. Maar die treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. In de 55e minuut gooide Van Velzen de bal voor op Schahin. Doelman Wellenreuther voorkwam dat de bonkige Duitse spits gevaarlijk kon worden.

Vrije trap

Na de rust was Roda de bovenliggende partij en moest Willem II vooral verdedigen. In de 60e minuut werd Schahin naar de grond gehaald en kreeg Roda een vrije trap op een kansrijke positie. Maar de inzet Tsiy Ndenge ging hoog over. In de 69e minuut kreeg Schahin een voorzet van Gustafson, maar de kopsterke spits vond de Tilburgse goalie op zijn pad.

Lat

De Duitse verdediger Götz kreeg nog een gele prent voor een harde overtreding. Na de overtreding werd Van Peppen naar de kant gehaald en maakte Adil Auassar zijn opwachting. Roda had nog steeds het betere van het spel, maar echte kansen bleven uit. Tot de 74e minuut. Na een voorzet van Rosheuvel spatte een schot van Schahin op de lat uiteen.

Noodrem

In de 76e leek Willem II nog eens gevaarlijk te worden via Fernando Lewis. Maar Gustafson trok aan de noodrem. En dat leverde hem een gele kaart op. De vrije trap van Willem II was vervolgens een gemakkelijke prooi voor Jurjus. Met nog een kwartier op de klok begon de tijd te dringen voor Roda.

'Schaam je kapot'

Maar het echte slotoffensief van de thuisploeg bleef uit. Op een paar kleine kansjes na werd het de Tilburgse defensie niet meer moeilijk gemaakt. "Schaam je kapot", werd vlak voor het eindsignaal nog gezongen door de Roda-aanhang.