Waarom trekken Oranjevrouwen minder kijkers dan mannen?

De Limburgse Oranjespeelster Lieke Martens zet handtekeningen. © ANP/Vincent Jannink
Bijna 3 miljoen Nederlanders zagen de Oranjevrouwen donderdag winnen. Toch blijft het aantal kijkers aanzienlijk achter vergeleken met het mannenvoetbal. Hoe komt dat?
Reginald Thal is sportanalist. Hij volgt het EK Vrouwenvoetbal op de voet. Volgens hem ontbreekt er teveel aan het damesvoetbal om er een mooie sport van te maken.

Theater
"Het is een beetje theater, heeft een hoog festivalgevoel. Natuurlijk is het in de afgelopen tien jaar beter geworden, maar ik zit niet net zo op het puntje van mijn stoel als bij een wedstrijd tussen Real Madrid en Barcelona. Voetbal als professionele topsport blijft toch echt voor de mannen", stelt Thal.

Onzin

Kaatje Jansen vindt dat onzin. Zij werkte jarenlang bij de KNVB als scout. Volgens haar zou voetbal 'zonder de ego's van het mannenvoetbal' de wereld een veel mooiere plek maken. Ze gaat ervan uit dat de dames zondag winnen en het damesvoetbal populairder zal worden. "Het is de snelst groeiende sport in Nederland. Die aanmeldingen gaan binnenstromen", zo zegt Jansen.
Wie van de twee gelijk krijgt, zullen we zondagavond zien. Dan speelt Nederland tegen Denemarken in de finale van het Europees Kampioenschap.
Oranjegekte blijft voorlopig uit in de Maastrichtse Hyacintenstraat. © Lars Mulitze