Stevens mist 'pure wil' bij Nederlandse voetballers

© ANP
Voormalig trainer Huub Stevens (63) mist de beleving en opofferingsgezindheid bij Nederlandse voetballers en denkt dat ze veel kunnen leren van hun Duitse collega's.
Dat stelt der Harter Hund in gesprek met Voetbal International.

Waarom-vraag
In Duitsland is de trainer de baas, in Nederland eisen spelers meer uitleg. "De wijze waarop het voetbal in Duitsland wordt beleefd, de mentaliteit die erbij komt kijken, spreekt me meer aan dan de Nederlandse. Als trainer geef je in Duitsland opdrachten. Die opdrachten worden nageleefd. In Nederland vragen spelers bij elke opdracht waarom ze die opdracht moeten uitvoeren."

Vertroeteld
De Sittardse trainer wijst naar een verschil in opvoeding. "Als een baby in Nederland huilt, wordt het vertroeteld. In Duitsland zeggen ze in zo'n situatie: Is goed voor zijn longen." Duitse voetballers hebben daardoor meer discipline, zegt Stevens. "Spelers klagen niet wanneer ze tweeënhalf uur moeten trainen, omdat ze beseffen dat het in hun belang is. Duitsers zijn meer begaan met het eigen lichaam."

Mislukt avontuur
In 2008 keerde hij als trainer terug bij PSV, na eerdere periodes als assistent-coach en speler bij die club. Na een reeks avonturen in Duitsland was hij gewend aan de mentaliteit van onze oosterburen. "Bij PSV moest ik het met spelers doen die dat opofferingsgezinde, die pure wil, niet hadden. Het was een verkeerde beslissing terug naar Eindhoven te gaan."

Duits succes
Stevens was in Duitsland wel uiterst succesvol. Met Schalke 04 won hij tweemaal de beker en een keer de UEFA Cup, terwijl hij met Hertha BSC de Duitse Supercup won. Daarnaast wist hij VfB Stuttgart en TSG Hoffenheim door sportief zware periodes heen te loodsen en won hij de landstitel met het Oostenrijkse Red Bull Salzburg.