Oranjeleeuwinnen pakken belangrijke punten op weg naar WK

© ANP Foto
De Nederlandse voetbalsters hebben een belangrijke stap gezet op weg naar deelname aan het wereldkampioenschap van volgend jaar in Frankrijk.
In het Tallaght Stadium in Dublin was de regerend Europees kampioen met beste speelster van de wereld Lieke Martens met 0-2 te sterk voor medekoploper Ierland, dat in november in Nijmegen nog knap overeind bleef tegen Oranje (0-0).

Aan kop

Met dertien punten uit vijf duels, en een doelsaldo van 15-0, gaat Nederland nu alleen aan kop in groep 3. Ierland heeft na vijf wedstrijden tien punten. Nummer drie Noorwegen speelt op dinsdag nog tegen Noord-Ierland. Alleen de groepswinnaar kwalificeert zich rechtstreeks voor het WK.

Eerste helft

Nederland maakte het verschil tegen Ierland in de eerste helft. Waar het in de thuiswedstrijd de speelsters van Sarina Wiegman maar niet lukte ruimte te vinden in de hechte Ierse defensie, ging dat in Dublin een stuk makkelijker. Na ruim tien minuten kopte Lineth Beerensteyn de bal na een goede voorzet van Renate Jansen binnen: 0-1. Al dacht de stadionspeaker even dat Lieke Martens de doelpuntmaker was.
50ste treffer
Beerensteyn, normaal de spits van Bayern München, had een basisplaats omdat Vivianne Miedema niet helemaal fit was. De topscorer van Oranje tijdens het EK afgelopen zomer maakte vrijdag tegen Noord-Ierland (7-0) nog haar vijftigste treffer voor de nationale ploeg.

Strafschop
Halverwege de tweede helft verdubbelde Nederland de voorsprong tegen de nummer 29 van de wereld. Daniëlle van de Donk ging in het strafschopgebied makkelijk naar de grond, waarna Sherida Spitse de strafschop benutte. Rechtsbuiten Shanice van de Sanden scoorde (met het hoofd) ook nog voor rust, maar dat doelpunt werd afgekeurd.

In de tweede helft bleven doelpunten uit. Dominique Janssen was met een vrije trap op de lat het dichtst bij succes.

Oranje vervolgt de kwalificatiereeks op 8 juni met een uitwedstrijd tegen Noord-Ierland. Daarna volgen nog ontmoetingen met Slowakije (thuis op 12 juni) en Noorwegen (uit op 4 september).