Elsloo eert wielerhelden met een tentoonstelling

© Streekmuseum Elsloo
Het Streekmuseum in Elsloo opent zaterdag een tentoonstelling over de plaatselijke wielerhelden.
Kampioenen als Sjefke Janssen, Jan Nolten en Harrie Steevens woonden in Elsloo. Foto's, fietsen en historische memorabilia herinneren aan die glorietijden in het wielrennen.

Verklaring

Volgens Hugo Luijten, voorzitter van het Streekmuseum, heeft dat opmerkelijke talent een geografische verklaring. "De dorpen langs de Maas waren heel lang afgelegen dorpen. Ze lagen met hun neus naar de Maas, en niet naar de dorpen daarachter. Dat betekent dat zich een eigen typische Maaslandse mentaliteit heeft ontwikkeld. Dat is een mentaliteit van aanpakken. Elsloo was niet al te rijk, dat betekent dat je nergens bang voor moet zijn, en hard moet aanpakken. Die onverzettelijkheid en doorzettingsvermogen typeert de Maasstreek."

Monument

De voorzitter van het Streekmuseum pleit voor een wielermonument onderaan de Maasberg. "Iedere belangrijke Limburgs wielerstad heeft dat, wij hebben niets. Daarom ondersteunen we het initiatief van het Domein Elsloo om een wielermonument te plaatsen op de Maasberg".
De tentoonstelling wordt zaterdag 16 september officieel geopend door voormalig wielrenner Henk Steevens, maar is deze week al te bezichtigen in het Streekmuseum.

Tijd voor Toen
Bekijk in de L1-serie Tijd voor Toen een documentaire over Jan Nolten.