Profiel: Wie is de nieuwe Fortuna-trainer René Eijer

René Eijer in 1993 op de tribune tijdens de wedstrijd van Vitesse tegen Ajax. Hij kreeg in die week het bericht dat hij aan MS lijdt. © ANP
Fortuna Sittard heeft in René Eijer een nieuwe trainer heeft gevonden voor het nieuwe seizoen in de Eredivisie.
De oud-voetballer van Sparta, VVV-Venlo en Vitesse heeft donderdag zijn handtekening gezet. Maar wie is de nieuwe trainer naast assistent Kevin Hofland eigenlijk?

Abrupt einde

René Eijer is in 1963 geboren in Den Helder en maakte in 1982 zijn debuut als profspeler bij Sparta. Vervolgens kwam hij uit voor VVV-Venlo en uiteindelijk speelde hij bij Vitesse. Maar aan zijn carrière kwam plotseling een einde. Na elf jaar als profvoetballer moest hij in 1993 noodgedwongen stoppen. Bij Eijer werd MS geconstateerd.

Trainersvak

Omdat hij niet meer op het veld kon staan als speler, stortte Eijer zich op het trainersvak. Hij behaalde zijn trainerslicentie en ging bij verschillende clubs aan de slag. Zo heeft hij onder meer ook de jeugd (A1) bij Fortuna Sittard en het vrouwenelftal van Roda JC onder zijn hoede gehad.

Waarom?

Op dit moment is Eijer hoofdtrainer bij BSV Limburgia in de tweede klasse. Hoewel hij nog niet aan het roer heeft gestaan van een team in de Eredivisie, is hij de beoogd opvolger van Claudio Braga. Waarom?

Werken aan diploma

Het antwoord is Kevin Hofland. De twee kennen elkaar goed en Hofland ziet in Eijer een mentor. En die heeft hij ook nodig, want Hofland beschikt zelf nog niet over de papieren om als coach in het betaald voetbal aan de slag te gaan. Daarom zal hij als assistent onder de nieuwe coach gaan werken aan zijn diploma. En door zijn aandoening kan Eijer niet als veldtrainer volle bak aan de slag met de spelers, dus de rol van zijn assistent is een belangrijke.