Verstappen senior: 'De FIA moet zich schamen'

© ANP
Max Verstappen en zijn vader Jos zijn boos over het besluit van de wedstrijdjury bij de Grote Prijs van de Verenigde Staten, na de discutabele straf voor de Limburgse coureur.
Verstappen haalde in de laatste bocht Kimi Räikkönen van Ferrari in en finishte als derde, maar kreeg na de race een tijdstraf van vijf seconden.

Vier wielen
Dit omdat de Limburger met vier wielen van zijn Red Bull-bolide buiten de baan was gekomen. Hij werd door de tijdstraf uiteindelijk als vierde geklasseerd; Räikkönen kreeg zijn derde plek terug.

Schamen
"Wat een onzin. De FIA (internationale autosportfederatie, red.) moet zich schamen. Ze begrijpen duidelijk niet wat racen is", twitterde vader Jos, die de inhaalmanoeuvre van zijn zoon in het bijzonder waardeerde. Hij verbasterde de betekenis van de FIA in 'Ferrari International Assistance'.

Belachelijk

Max was voor de microfoon van Ziggo Sport evenmin te spreken over de straf, die hem een duur verdiende podiumplek kostte. "Het is gewoon belachelijk. Deze steward probeert mij altijd een straf aan te smeren. Ik was misschien vijf centimeter van de baan, terwijl iedereen wijd ging op het circuit. Het slaat nergens op'', zei de twintigjarige Limburger, die de bewuste steward tot twee keer toe een 'mongool' noemde.
Inhaalactie
?Teambaas Christian Horner van Red Bull reageerde eveneens pissig. "Een heel slecht besluit en ook zeer inconsequent. Ik heb tijdens de race tal van auto's buiten de baan zien rijden en geen van die coureurs is gestraft. Het is ook bijzonder jammer voor het Amerikaanse publiek, dat een geweldige inhaalactie zag waarmee Max de derde plek dik verdiende."

Geen protest
?Horner zei ook dat hij geen protest zal indienen. "Uit ervaring weet ik dat het zinloos is zo'n besluit van de wedstrijdjury aan te vechten. We zullen het ermee moeten doen.''

Tevreden

Wel laat Verstappen via Verstappen.nl weten dat hij ondanks alles tevreden is over de race. "We hebben nu natuurlijk die penalty gekregen en daar ben ik niet blij mee, maar de race was gewoon supergoed. In de laatste drie wedstrijden waren we heel snel, misschien zelfs wel de snelsten van iedereen, dus dat is altijd heel goed”, aldus Verstappen.