VVV bezwijkt niet onder druk AZ

Stadion De Koel in Venlo met het standbeeld van clublegende Jan Klaassens. © Jack Kochanowski
VVV heeft in Alkmaar gelijk gespeeld tegen AZ.  In het AFAS-stadion bleef het 0-0.
Tegen het voetballend beduidend sterkere AZ werd VVV al snel teruggedrongen tot het eigen zestienmetergebied.

Gele muur
Een dubbele gele muur moest daar voorkomen dat de Alkmaarders een snelle voorsprong zouden pakken. Die aanpak slaagde, hoewel de Venlonaren niet mochten klagen dat Wout Weghorst en Teun Koopmeiners faalden in de afronding. Daarnaast was het een tegenvaller dat verdediger Damian van Bruggen al vroeg uitviel met een blessure.

Counters

Dat weerhield de formatie van Maurice Steijn er echter niet van om het de subtopper via counters lastig te maken. Zo schoot Romeo Castelen na een goede actie voorlangs en kreeg Lennard Thy uit een lange bal een opgelegde schietkans, maar hij stuitte op keeper Marco Bizot. AZ, dat het meeste balbezit bleef houden, was vlak voor rust eveneens dreigend. De vrije kopkans werd echter niet benut door Stijn Wuytens.

Druk

De Alkmaarders lieten ook na de hervatting blijken niet met een gelijkspel tevreden te zijn. De ploeg zette de VVV-verdediging voortdurend onder druk en de VVV-verdediging had de handen vol om de aanvallen van AZ te pareren. De Venlonaren kwamen sporadisch in de buurt van het Alkmaarse doel, maar echte kansen kregen de mannen van Steijn niet. Leemans probeerde het vanaf links, maar kreeg geen kans de AZ-verdediging te omzeilen. Ook een aanval van Romeo Castelen strandde aan de rand van het strafschopgebied.
Bij AZ kwam het gevaar vooral van Alireza Jahanbakhsh, maar keeper Unnerstall stond zijn mannetje en wist het gevaar meerdere malen te keren.