'Geen ruimte voor vrouwen in de ijshockeysport'

IJshockeyspeelster Julie Zwarthoed. © L1
Top-ijshockeyster Julie Zwarthoed uit Sweikhuizen is een weekje in Nederland.
Zij speelt bij SDE, een Zweedse club uit Stockholm, waar ze als topscoorder een belangrijke schakel is binnen het team. De Limburgse wilde carriere maken in Nederland, en het liefst bij de Eaters.

Die kans kreeg ze niet en daarom verhuisde ze naar Zweden. "Het blijft een mannencompetitie waar geen plaats is voor vrouwen. Als meisje kreeg ik helaas niet de kans om me te bewijzen."

Thuiskomen

De ijsbaan van de Eaters in Geleen voelt nog steeds als thuiskomen. Hier wilde ze carriere maken. Ze speelde wel in het eerstedivisieteam van Eaters, maar voelde zich daar niet op haar plek. "Mijn teamgenoten hier waren meer bezig met stappen dan met de sport", zegt Julie. "In Nederland is ijshockey meer hobby dan sport en dat paste niet met wat ik voor ogen had."

Naast het verschil in mentaliteit was er nog een ander probleem waardoor Julie niet mee kon doen in de nationale ijshockeytop. Ze is een vrouw. "Klinkt gek, maar het ijshockey in Nederland is vooral gericht op mannen waarin nauwelijks ruimte is voor vrouwelijk talent.

Familie

Via via kwam Julie drie jaar geleden terecht in Zweden waar ze uitgenodigd werd voor een try out. Niet veel later verhuisde ze en liet daarmee alles en iedereen achter. Geen gemakkelijke keuze. "Ik ben een familiemens en ik vind het nog steeds heel moeilijk om ver weg te zijn. Maar ik heb gekozen voor mijn sport. Het is het een of het ander."

Leven

Leven van de sport kan ze echter nog steeds niet. Iedere dag werkt ze acht uur in een zonnecelfabriek samen met een paar van haar teamgenoten om daarna nog vijf uur te trainen op de ijsbaan. Als assist-captain tekende zij onlangs voor het derde seizoen op rij bij haar club SDE in Zweden. "Daar blijf ik voorlopig nog even. Maar het zou wel mooi zijn als ik nog mag meemaken dat er een nationaal vrouwenteam naar de Olympische Spelen mag. Daar droom ik van."