Johan Museeuw heeft grote bewondering voor Rob Ruijgh

© ANP
Johan Museeuw, de voormalig profwielrenner uit Belgie, heeft grote bewondering voor wielrenner Rob Ruijgh uit Heerlen.
Dat zei 'de Leeuw van Vlaanderen' zaterdag in het TV-programma Tour de L1mbourg op L1.

Tarteletto Isorex

Museeuw begeleidt tegenwoordig Tarteletto Isorex, de ploeg van Rob Ruijgh, waar hij technisch adviseur is. Voor de Limburger Ruijgh is er de rol van wegkapitein weggelegd.

Grandioos

"Ruijgh verzamelt niet alleen ereplaatsen in het wielrennen, maar bewijst ook een grote dienst aan de jonge renners in het team. Het gaat vooral om jongens in de ploeg die de kans niet hebben om in een groter team te rijden. Die renners verdienen een kans om zich op te werken en door te groeien naar een ander team. En daar heb je dan een wegkapitein voor nodig, en dat is Rob Ruijgh. Dat doet hij grandioos", aldus Museeuw.
Ook oud-wielrenner Gert Jakobs deelt die mening. "Mooi dat Johan dit zegt. Het is een belangrijke rol die Ruigh op zich neemt om jonge mensen te begeleiden en beter te laten worden. Iets dat hij misschien nog jaren vol kan houden. Tuurlijk wil je hem ook wel een trapje hoger zien, maar prima", aldus Jakobs.

Ronde van Frankrijk

Ruigh werd ooit 20ste in de Ronde van Frankijk. Vraag is of hij toch niet wil terugkeren op het allerhoogste niveau. "Als hij de kans krijgt bij bijvoorbeeld een ander team, juichen we dat natuurlijk toe. Tuurlijk heeft hij wel al een zekere leeftijd. Maar hij heeft zich goed geprofileerd", zo zei Museeuw. "Misschien wil hij ook helemaal niet naar een team waar hij dan ook meer stress krijgt."
Museeuw begon zijn carrière op 23-jarige leeftijd in '88, waar hij tot en met 2004 mee de wielersport domineerde. Hij scoorde vooral goed in eendags-klassiekers, De Ronde en Paris-Roubaix. Ruijgh heeft natuurlijk al een zekere leeftijd.

Tour de L1mbourg

Hoe doen de renners uit eigen provincie het tijdens de Ronde van Frankrijk? Iedere dag tijdens de tour vanaf 17:50 uur het sfeervol wielerprogramma Tour de L1mbourg vanuit een andere Limburgse plaats, live op L1 TV. De uitzending is vrij toegankelijk voor publiek. Herhalingen zijn er zaterdag om 20:45 uur en 22:45 uur.