'Malloten' verzieken oefenwedstrijd Fortuna Sittard

© Niels van Renen
De oefenwedstrijd tussen tweedeklasser BSV Limburgia en Fortuna Sittard gaat niet door, omdat supportersgroepen van Roda JC en de Sittardse club met elkaar op de vuist dreigen te gaan.
Deze zaterdag zou het oefenduel worden afgewerkt in Brunssum, maar de politie heeft signalen gekregen dat er twee- tot driehonderd relschoppers met elkaar op de vuist willen gaan rondom de wedstrijd.

Tientallen agenten
Voor een dergelijk incident zou de politie tientallen agenten naar de amateurclub moeten sturen en die capaciteit is er simpelweg niet. "Het is niet verantwoord om de wedstrijd door te laten gaan", weet ook BSV Limburgia-voorzitter Hub Hofland. "Het is eigenlijk te gek voor woorden, maar als er twee knokploegen van twee keer 150 man dreigen te komen, dan is het niet anders."

Dure grap
De herriemakers hebben de amateurclub met een flinke kostenpost opgezadeld. "We hadden al flink wat kosten gemaakt. Er waren al entreekaarten verkocht, mensen hadden buffetjes gekocht en er waren sponsoren uitgenodigd. Die mensen moeten we nu allemaal afzeggen. Treurig", vindt Hofland senior.

Niet stoer
Ook zijn zoon Kevin, trainer van Fortuna Sittard, baalt als een stekker. "Ik noem dit gewoon malloten, mensen die het stoer vinden met elkaar te vechten en daarmee de hele sport kapot maken. Dat kan ik geen supporters noemen. Het erge is dat er mensen wilden komen kijken die normaal niet gauw een wedstrijd van Fortuna kunnen zien, zoals kinderen en mensen met een handicap. Hun feestje wordt zo verpest."

'Ik ben Limburger'
Hofland snapt niet dat er zo'n onderlinge haat bestaat. "Voor mij is het simpel: ik ben Limburger. Ik ben opgegroeid bij Fortuna Sittard, maar ik draag bijvoorbeeld MVV en Roda JC ook een warm hart toe. En ik vind het zonde dat Roda gedegradeerd is." Los van het sentiment, loopt Fortuna Sittard nu ook een oefenwedstrijd mis. "Voor onze voorbereiding is dat niet prettig, want we hadden een bepaalde opbouw voor ogen. Dan moeten we zaterdag maar een onderling partijspel doen..."

BSV Limburgia en Fortuna Sittard bekijken de mogelijkheid om op een later moment dit seizoen, bijvoorbeeld tijdens een interlandweek, alsnog tegen elkaar te spelen. Dat zal hoe dan ook niet in Brunssum gebeuren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!