Juul Franssen komend weekend terug op de judomat

© Kim Langeslag (L1)
Na meer dan een jaar geen wedstrijden te hebben gespeeld, staat de judoka Juul Franssen uit Reuver zaterdag weer op de mat tijdens de Grand Prix in Den Haag.
"Er zijn niet veel topsporters die na een jaar van afwezigheid goed genoeg kunnen terugkomen. Ik ben vooral dankbaar dat ik nu weer aan de bak kan."

Conflict

Franssen mocht van de judobond niet meer deelnemen aan internationale wedstrijden omdat ze weigerde fulltime op Papendal te trainen. Ze spande een rechtszaak aan die ze uiteindelijk won. Nu traint ze de helft van de week op Papendal en de andere helft in haar woonplaats Rotterdam met haar eigen trainer.

Even wennen

"Die periode is nu voorbij", zegt Franssen. "Ik focus me nu weer op het judo en niet op alle rompslomp eromheen, al wordt het wel weer even wennen om een wedstrijd te spelen." Meer dan een jaar geen wedstrijden spelen, eist zijn tol zegt Franssen. "Ik heb geen idee waar ik sta als ik kijk naar mijn tegenstanders. Ik weet wel hoe ik ben in trainingen, maar op de wedstrijdmat is het toch een ander verhaal. Ik mis een jaar wedstrijdritme en sta niet meer hoog op de ranking. Dat is even slikken."

Grand Prix

Sinds 2011 was er in Nederland geen groot internationaal toernooi meer op judovlak. Dat Franssen nu hier haar rentree mag maken, voelt goed. "Het gevoel is belangrijker dan het resultaat. Natuurlijk wil ik goede resultaten, maar het gevoel om weer terug te zijn overheerst en dat is belangrijk."