'Dumoulin moet leren om te genieten van dit moment'

Maartje Paumen. © L1
"Tom moet niet de fout maken die ik heb gemaakt: ik kon pas jaren later genieten van de successen. Ik hoop dat hij leert om te genieten op het moment zelf."
Dat zijn de wijze woorden van hockeyster Maartje Paumen, die de Limburgse recordhoudster is als het op huldigingen aankomt.
De winnaar van de Giro d'Italia wordt woensdagavond gehuldigd in zijn geboortestad Maastricht, maar staat erom bekend dat hij niet zoveel geeft om alle aandacht.

Prijzen

De 32-jarige Paumen uit Geleen heeft gedurende haar hockeycarrière uitzonderlijk veel prijzen gepakt. Zo won ze onder meer drie EK's, twee WK's en tweemaal goud op de Olympische Spelen. Daarnaast werd ze uitgeroepen tot beste speelster van de wereld in 2011 en 2012.

Geleen

"Ik heb inderdaad heel wat huldigingen gehad. Allemaal zijn ze op hun eigen manier mooi. Vooral die na de Olympische Spelen in Londen zijn voor mij heel speciaal. Eerst werd het team in Den Bosch gehuldigd en daarna werd ik in mijn geboorteplaats in het zonnetje gezet in het bijzijn van al mijn familie en vrienden."
Audio: Maartje Paumen over huldiging Tom Dumoulin - 31 mei 2017

Eerbetoon

Toch heeft de speelster moeten leren om met dit soort publieke eerbetonen om te gaan. "Ik sta niet graag in de schijnwerpers. Maar op zo'n bijzondere momenten móét je wel. Je wordt dan geleefd, ja. Mijn houding was altijd dat ik me overgaf aan het moment. Maar dat is wel lastig: als topsporter ben je altijd bezig met de volgende wedstrijd."

Fenomenaal

Dumoulin kwam maandag thuis en sommeerde toen de pers om zijn straat in Kanne te verlaten, omdat hij graag rust wilde. Bij Paumen lagen de fotografen en cameraploegen nooit in de voortuin. "Maar ik had ze waarschijnlijk toch wel even te woord gestaan. Dat hoort er dan bij. Ik snap wel dat er nu veel aandacht voor Tom is, want zijn prestatie is echt fenomenaal."