Karter Jorrit Pex pakt Europese titel in hol van de leeuw

Jorrit Pex (nummer 29) en Stan Pex (28) op archieffoto. © Richard Pex
Jorrit Pex heeft zich in het Italiaanse Lonato gekroond tot Europees kampioen karten in de KZ-klasse.
De Maasbrachtenaar werd tijdens de eerste wedstrijd, in mei in Frankrijk, nog tweede. Zondag volstond een vijfde plek om beslag te leggen op de Europese titel.

'Geen cadeautje'

De KZ-klasse geldt als de meest prestigieuze competitie in de kartsport. Pex moest dan ook alle zeilen bijzetten. "Het was geen cadeautje. In de kwalificatie zaten we met vijftien man binnen twee tienden van een seconde. De ene ronde lig je tweede, de volgende ronde kun je zomaar vijftiende rijden."

Spannend

Vijf coureurs maakten voorafgaand aan de slotrace nog aanspraak op de titel. "Zó spannend was het", aldus Pex. "Het kwam dus echt op de finale aan. 25 ronden zijn er best veel in de kartsport. Het was dan ook een heftige race."

'Privéteampje'

Dat Pex de titel juist op het Italiaanse circuit greep, was volgens hem extra mooi. "De fabrieken van al die fabrieksteams liggen rond dat circuit, waar ze ook vaak testen. En dan halen wij als privéteampje daar de grote beker weg." Jorrits broer Stan kwam, mede door materiaalpech, als tiende over de finish.

Wereldtitel

Voor Jorrit Pex is het seizoen nog niet geslaagd, want hij wil later dit jaar ook nog een gooi doen naar het Duits kartkampioenschap én de wereldtitel. "Het is nu tijd voor een feestje, maar ook weer niet te lang. We gaan gewoon door!"
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!