Wout Poels blijft overeind in loodzware Vuelta-etappe

© Jack Kochanowski
Wout Poels heeft zich in de etappe van Villadiego naar de top van Los Machucos in de top tien van het klassement weten te handhaven.
De renner uit Blitterswijck reed aan het slot van de verschrikkelijke beklimming in zijn eigen tempo naar boven. Hij hoefde maar zeven seconden prijs te geven op zijn kopman Christopher Froome, die hij in de klim lang had ondersteund.

Tijdrit
Froome bleek na de tijdrit van dinsdag niet in zijn allerbeste doen, want hij had meerdere keren moeite het tempo van zijn ploeggenoot Mikel Nieve op weg naar de top te volgen. De etappe werd gewonnen door de Oostenrijker Stefan Denifl, die op Los Machucos 28 seconden eerder dan Alberto Contador over de streep kwam.

Rode trui
Froome finishte net voor Poels als veertiende en blijft rode truidrager met 1 minuut en 16 seconden voorsprong op Nibali en iets meer dan twee minuten op Kelderman. Poels staat op de achtste plaats in het klassement, op 6 minuten en 40 seconden van de kopman van Team Sky.

Lastige finale
Donderdag krijgen de renners een rit met een lastige finale voor de kiezen. Zij starten in de kustplaats Suances en sluiten de etappe over 169 km door het middengebergte af met de beklimming naar het klooster van Santo Toribio de Liébana. Dat is een 3,2 km lange klim van derde categorie met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4%.