Fortuna verliest koppositie na zeperd tegen FC Emmen

© Niels van Renen
Fortuna heeft vrijdagavond verloren van FC Emmen.
In Sittard werd het 1-2. Door de nederlaag is Fortuna de koppositie kwijtgeraakt.

Vroege achterstand

De ploeg van Sunday Oliseh keek al vroeg tegen een achterstand aan. In de 9e minuut verschalkte Anco Janssen Fortuna-goalie Miguel Santos met een fraai schot: 0-1. Fortuna ging op jacht naar de gelijkmaker. Maar de Sittardenaren kwamen moeilijk onder de druk van de Drentse ploeg uit.

Wissels

In de 17e minuut wisselde Oliseh verdediger Clint Essers voor de Portugees Michael Pinto. De trainer wilde experimenteren met drie verdedigers. Lang heeft dit niet geduurd. Na 16 minuut spelen stonden er weer vier verdedigers in de achterste linie van de Fortunezen. Deze tactische zet pakte niet heel goed uit. Alexander Bannink zette FC Emmen in de 25e minuut op een comfortabele voorsprong. Hij schoot de 0-2 tegen de touwen.
Fortuna Sittard-captain Perr Schuurs in duel met FC Emmen-aanvaller Cas Peters. © Niels van Renen

Kansjes

Het thuispubliek werd tot die tijd niet echt verwend. Pas in de 31e minuut werd er een kans gecreëerd. Een schot van Lisandro Semedo werd gekraakt. Djibril Dianessy kon in de 41e minuut via het hoofd gevaarlijk worden. Zijn inzet was een makkelijke prooi voor doelman Dennis Telgenkamp.

Tweede helft

Jorrit Smeets en Stefan Askovski bleven achter in de kleedkamer. Ze werden vervangen door Ufukcan Engin en André Vidigal. In de 47e minuut ontsnapte Fortuna aan de 0-3. De inzet van Yoeri Loen ging ternauwernood naast. De Sittardenaren konden amper voor gevaar zorgen. Fortuna probeerde wel aan te zetten, maar dit leverde geen kansen op.

Terug in de wedstrijd

FC Emmen daarentegen kwam er vaak gevaarlijk uit. De ploeg was vooral in de omschakeling een paar keer dichtbij een treffer. Toch kon de thuisploeg iets terugdoen. In de 72e minuut kopte Finn Stokkers de bal in het doel: 1-2.

Slotoffensief

Een paar minuten later was Vidigal dichtbij de gelijkmaker. De Portugees had het vizier niet op scherp staan en zag zijn inzet naast het doel verdwijnen. Stokkers was in de 91e minuut nog gevaarlijk, maar zijn kopbal ging over.

Concurrentie

De ploeg van Oliseh zakt naar de derde plek. Concurrenten NEC en Jong Ajax wonnen.