Tom Dumoulin grijpt eindzege in BinckBank Tour

© ANP
Tom Dumoulin heeft de Binckbank Tour op zijn naam geschreven. Het is zijn tweede overwinning in een etappewedstrijd.
De kopman van Team Sunweb verdedigde in de laatste etappe van deze meerdaagse wedstrijd in Nederland en België zijn voorsprong van vier seconden op de Belg Tim Wellens en wist die bij een tussensprint nog met een seconde te vergroten. De slotetappe van Essen naar Geraardsbergen werd gewonnen door Jasper Stuyven.

Muur van Geraardsbergen

Bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde met onder meer de beklimming van de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg hadden Elia Viviani en Tony Martin een paar seconden voorsprong op het peloton. Martin hield stand en kreeg gezelschap van Tim Wellens, Jasper Stuyven en Peter Sagan. Zij werden enkele kilometers later gegrepen. Postlberger, Viviani en Boom pakten de bonificatieseconden bij de eerste sprint van de Gouden Kilometer. Tom Dumoulin pakte een seconde bij het derde tussensprintje.

Aanval

In de slotkilometers ging Jos van Emden in de aanval, maar hij werd teruggepakt. Sagan en Dumoulin reageerden op een demarrage van Van Avermaet en op vijf kilometer voor de finish brak het verzet van Wellens. Jasper Stuyven ging er vervolgens vandoor en bleef uit de greep van het peloton. Gilbert werd tweede en Tom Dumoulin finishte als derde.
De renner van Team Sunweb is de opvolger van Niki Terpstra die de koers vorig jaar, toen nog onder de naam Eneco Tour, won.