'Degradatie zou een zegen zijn voor Roda JC'

Ronald Waterreus in zijn tijd bij Roda JC, de club waarvoor hij 65 keer in actie kwam. © ANP
Degradatie uit de eredivisie zou een zegen zijn voor Roda JC, zo denkt oud-keeper Ronald Waterreus.
De doelman, die zelf 65 keer onder de lat stond bij Roda JC, toont zich tegenover De Limburger bijzonder kritisch over de huidige gang van zaken in Kerkrade.

Gunfactor
Het beleid doet hem denken aan dat van 'een Griekse derdedivisionist'. Daarbij valt het hem op dat er landelijk niemand begaan is met de club. "Wat me opvalt: de club boeit mensen niet meer. Noem de naam Roda en mensen trekken een gezicht alsof onder hun neus een pan hachee aanbrandt. Roda JC is wat Vitesse was: een club met gunfactor nul."

Imago
Om die gunfactor op te krikken, moet de club volgens Waterreus aan het imago werken. "Maak nu eindelijk eens écht beleid. Ga terug naar de basis, stuur die Rus weg en maak van Roda weer Roda. Straks niet wéér je trainer eruit donderen, niet wéér met dubieus geld negen spelers halen."

Degradatie
Eventuele degradatie zou een zegen zijn voor de club, zo denkt de voormalig international uit Vaals. "Met minder budget word je creatiever." Bang voor een faillissement hoeft Roda JC dan niet te zijn. "Is de club te groot voor. Op lange termijn levert een goed en herkenbaar imago je meer op dan weer een jaartje overleven. MVV en VVV zijn er het levende bewijs van."