Opnieuw een succesvol sportjaar voor Limburgse toppers

© 1Limburg
Na Tom en Max heeft Limburg er in 2017 opnieuw een sportheld bij. Uit Bergen komt namelijk de beste voetbalster van de wereld.
Limburg domineert dit jaar als het gaat om nationale sporthelden. Opnieuw mag Max Verstappen, ondanks heel veel tegenslag met zijn bolide, meerdere malen het podium beklimmen. Tom Dumoulin grijpt als eerste Nederlander de eindzege in de Giro en Oranje-speelster Lieke Martens groeit uit tot wereldster na de EK-winst in eigen land.

Beste speelster

Voor Lieke Martens is een leven in de anonimiteit verleden tijd. Aan de hand van de vleugelaanvalster worden de Oranjevrouwen in eigen land Europees kampioen. Met drie doelpunten en een assist in zes wedstrijden heeft ze een belangrijk aandeel in het kampioenschap. Na afloop wordt ze benoemd tot beste speelster van het toernooi.

Messi

Na het toernooi vliegt ze door naar Barcelona, waar ze begint aan een nieuw avontuur bij de Catalaanse topclub. Met haar kersverse collega Lionel Messi vliegt ze naar het UEFA-gala in Monaco, waar ze wordt verkozen tot de beste voetbalster van Europa. Niet veel later, op het FIFA-feest in Londen, wordt die prijs overtroffen door haar uitverkiezing als beste speelster van de wereld. In haar geboorteplaats Bergen wordt ze gehuldigd voor een zee van uitgedoste fans.

Roze Tom

De naam van Tom Dumoulin gaat in 2017 ook de hele wereld over. De Maastrichtenaar is de sterkste in de Giro en mag na de slotrit in Milaan de trofee in ontvangst nemen. De tijdritspecialist is daarmee de eerste Nederlander die de ronde van Italië op zijn naam schrijft. De winst leek eerder nog aan zijn neus voorbij te gaan toen hij een noodstop moest maken om zijn darmen te legen in een berm.
© ANP

Roze Markt

De Giro-winnaar werd bij thuiskomst gehuldigd op een overvolle Markt in zijn eigen stad. Op het podium werd hij verrast met een optreden van zijn favoriete band Kensington. Ook wielerlegenden Jan Janssen en Joop Zoetemelk waren daarbij. Janssen en Zoetemelk wonnen beiden zowel de Tour de France als de Ronde van Spanje.
Tijdens de huldiging wordt nog even gesproken over het inmiddels beroemde tv-moment. "Na dat poepincident wist ik dat het niet meer fout kon gaan. Zoveel tijd verliezen en toch terugkomen."

Wereldkampioen

De honger naar succes is nog lang niet gestild na de Giro-zege. In het Noorse Bergen wordt Dumoulin wereldkampioen individueel tijdrijden. Ook met zijn Team Sunweb wordt hij in de ploegentijdrit de beste van de wereld in de race tegen de klok.

BinckBankTour

Dumoulin wint dit jaar ook nog de BinckBankTour (voormalige Eneco Tour). Eerder werd hij in die wielerronde van de lage landen tweede en derde, maar in 2017 is de Maastrichtenaar onverslaanbaar.

Motorproblemen

Voor Max Verstappen is het een seizoen van uitersten. Al vroeg in het jaar laat hij in China opnieuw zijn klasse zien. Verstappen start in Azië vanaf een zestiende plek en knokt zich wonderbaarlijk naar een podiumplek. Hij wordt derde.

Pech

In de daaropvolgende races lijkt de Limburger patent te hebben op de vijfde plek. Ook krijgt hij te maken met motorpech en haalt hij lang niet altijd de finish. Als zijn bolide Max niet in de steek laat, is het wel een crash waardoor Max het einde van de race niet haalt. Voor eigen publiek gaat de coureur af als een gieter als zijn Red Bull-wagen ermee stopt.

Fenomenale inhaalactie

Pas laat in het seizoen weet Max weer wat winnen is. Op het asfalt in Maleisië passeert hij op dat moment wereldkampioen Lewis Hamilton op fenomenale wijze. Max rijdt vervolgens solo naar de eindzege.
Een week later staat Verstappen opnieuw op het podium tijdens de GP van Japan. Dit keer blijft Lewis Hamilton hem voor, maar Verstappen is wel net iets sneller dan zijn teamgenoot Daniel Ricciardo.

Mexico

Aan het eind van het seizoen weet hij een wisselvallig F1-jaar te bekronen met de derde zege uit zijn carrière. Dat gebeurt in Mexico, waar hij na een sterke start alleen aan kop rijdt. Met gebalde vuisten komt hij over de streep. Komend seizoen wil de coureur voor minimaal drie zeges gaan, zegt hij zelfverzekerd bij Ziggo Sport.
© ANP

Promotie VVV

Limburg is vanaf dit eredivisieseizoen één club rijker op het hoogste niveau. VVV beloont een sterk jaar in de Jupiler League met promotie. In de eredivisie treffen de Venlonaren die andere geel-zwarte club uit Kerkrade. Dat had net zo goed MVV kunnen zijn, want de Maastrichtenaren waren dicht bij een stunt in de play-offs om promotie: in een tweeluik wist Roda met minimaal verschil de burenruzie winnend af te sluiten.

Opmars

Ondertussen is Fortuna Sittard bezig aan een opmars onder de nieuwe trainer Sunday Oliseh. Aan het eind van dit jaar gaat het team zelfs aan kop. Meest opvallende naam bij de Fortunezen is Perr Schuurs uit Nieuwstadt. Hij wordt alvast vastgelegd door recordkampioen Ajax. Komend seizoen sluit hij aan bij de selectie van de Amsterdammers.

Lions

Dit jaar laten ook de mannen van handbalploeg Lions zien dat zij tot de besten behoren. De heren van trainer Mark Schmetz worden landskampioen na een zenuwslopend duel met Volendam. Ook legt Lions beslag op de beker. In de finale wordt Aalsmeer verslagen. Diezelfde tegenstander wordt ook op een nederlaag getrakteerd in de Super Cup. Zo heeft het handbalteam uit Sittard-Geleen de prijzenkast in 2017 weer aardig aangevuld.

SuperCup

Ook is er een prijs voor ijshockeyploeg Eaters uit Geleen. Voor het tweede jaar op rij wint de club de SuperCup. Eaters won na shootouts van landskampioen en bekerwinnaar Unis Flyers uit Heerenveen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!