Oranjeleeuwinnen treffen Zweden in kwartfinale

© ANP
De Nederlandse voetbalsters staan zaterdag in de kwartfinale van het EK tegenover Zweden.
De Scandinavische ploeg van de gelouterde bondscoach Pia Sundhage sloot de groepsfase dinsdag af met een nederlaag tegen het al uitgeschakelde Italië (2-3) en eindigde met vier punten als tweede in poule B, achter Duitsland (zeven).

Titelverdediger

De titelverdediger en topfavoriet won in Utrecht met 2-0 van Rusland. Oranje won in groep A alle groepswedstrijden en plaatste zich maandag als nummer één voor de kwartfinale. Nederland en Zweden treffen elkaar zaterdag op De Vijverberg, het stadion van De Graafschap in Doetinchem.
In de selectie van bondscoach Sarina Wiegman zitten drie Limburgse vrouwen: Lieke Martens (Nieuw-Bergen), Dominique Janssen (Horst) en Vanity Lewerissa (Maastricht).

Duitsland

Duitsland staat als winnaar van groep A in Rotterdam tegenover Denemarken, dat als tweede eindigde achter Oranje.

Olympische Spelen

De Zweedse voetbalsters bereikten vorig jaar op de Olympische Spelen de finale, waarin Duitsland te sterk was (1-2). Op het vorige EK, in 2013 in eigen land, strandde Zweden als gastland in de halve finales. De huidige nummer negen van de wereldranglijst werd één keer Europees kampioen, bij de eerste editie van het toernooi in 1984.

Doelpuntloos

De ploeg van Sundhage was het EK in Nederland begonnen met een doelpuntloos gelijkspel tegen Duitsland (0-0). Zweden won daarna met 2-0 van Rusland. In de afsluitende groepswedstrijd in Doetinchem tegen Italië kwam de geel-blauwe formatie voor rust twee keer op achterstand, door twee doelpunten van Daniela Sabatino. Lotta Schelin (strafschop) en Stina Blackstenius trokken de stand steeds weer gelijk, maar in de slotfase had Zweden geen antwoord meer op de 2-3 van Cristiana Girelli.
Duitsland won met 2-0 van Rusland door benutte strafschoppen van Babett Peter en Dzsenifer Marozsán.