IJzersterke Dumoulin verbaasd over eigen kracht

© ANP
Tom Dumoulin dacht dat het metertje op zijn fiets, dat de getrapte wattages aangeeft, niet werkte. Zo goed was hij op de individuele tijdrit in het Noorse Bergen die hem zijn eerste wereldtitel opleverde.
"Ik kan het niet geloven. Ik had zo'n goede dag. Ik dacht dat mijn powermetertje kapot was", zei de Limburger van Sunweb, die alleen de Sloveen Primoz Roglic na 31 kilometer met daarbij een lastige slotklim binnen de minuut zag eindigen. De Brit Chris Froome pakte het brons, maar van het verwachte duel tussen hem en Dumoulin was geen sprake.

Geen wissel

Zo goed was de wereldkampioen, die zijn eerder geplande wissel van de tijdritfiets naar een gewone racefiets voor de klim achterwege liet. "Ik heb lang getwijfeld, maar toen ik deze klim vrijdag had verkend besloot ik dat we geen risico zouden nemen. Ik kan bovendien heel goed klimmen op mijn tijdritfiets."

'Grotere verrassing'

Dumoulin pakte zondag met Sunweb al goud op de ploegentijdrit. ,,Dat was een grotere verrassing. Vandaag wist ik dat ik bij de favorieten hoorde. Het was vooral zaak rustig te blijven. Zeker toen het ging regenen. Ik ben heel voorzichtig door de bochten gegaan. Vooral op die eerste kilometer bergop was het lastig, mijn achterwiel slipte steeds weg.''

Landgenoot lyrisch over Tom

Kelderman eindigde als zevende in Bergen. De ploeggenoot van Dumoulin was na een zware Vuelta best tevreden met zijn race tegen de klok. "Ik reed een redelijk goed tijdrit", zei hij. "Ik ben wel van fiets gewisseld. Ik heb een veel beter gevoel op een gewone fiets. Het is niet alleen dat een tijdritfiets zwaarder is. Je moet er ook anders opzitten. Tom maakt dat allemaal niet uit. Hij is zo sterk en heeft zo veel vertrouwen."