Voetbalkenners lopen weg met 'sociale' Schuurs

Perr Schuurs (r) is dit seizoen aanvoerder van Fortuna Sittard. © Fortuna Sittard
De ontwikkeling van Fortuna Sittard-talent Perr Schuurs (17) laat voetballand niet onberoerd. Kenners lopen weg met de tiener uit Nieuwstadt.
Voetbal International zocht een aantal 'kenners' op en vroeg ze naar de nieuwbakken aanvoerder van de Sittardse club.

Ongekend
Henk ten Cate, voormalig (veld)trainer van Ajax en Chelsea, nam het onlangs met zijn club Al-Jazira op tegen Fortuna Sittard. "Ik wist niet wat ik zag. Hij had alles. Het overzicht, de bal kort bij hem, zijn pass... Ongekend. En dat terwijl hij pas zeventien is."

Toekomst
Ten Cate laat het daar niet bij. "Dit is de toekomst van het Nederlandse voetbal, dit zijn de jongens die we nodig hebben. En dan speelt hij bij Fortuna Sittard... Niets ten nadele van die club, maar die jongen moet weerstand hebben op niveau. Dan wordt hij echt beter."

Utrecht en Vitesse
Hoewel de naam van Schuurs rondzingt bij grote clubs als Ajax, PSV, Borussia Dortmund en Bayern München, raadt oud-speler Kevin Hofland hem een tussenstap aan. "De stap van Jupiler League naar de Nederlandse top is echt levensgroot. Dat kan eigenlijk niet meer." Hofland noemt FC Utrecht en Vitesse als goede clubs voor de jongeling.

Egoïstischer
Voor die stap zal Schuurs wel wat egoïstischer moeten worden, vindt zijn jeugdtrainer Jos Defauwes. "Ik hoop niet dat dat sociale hem in de weg gaat zitten. In de keiharde profwereld is geen plaats voor sociale jongens. Hij zal aan zichzelf moeten denken en voor zichzelf moeten opkomen."

Publiciteitsstunt
Hoewel alle 'kenners' het talent van de verdediger onderstrepen, denkt oud-ploeggenoot Ferry de Regt dat Fortuna Sittard ook gebruik maakt van de jubelstemming rondom Schuurs. "Voor de club is het mooi. Een eigen jongen als aanvoerder. Maar ze gebruiken het wel natuurlijk. Er is jarenlang alleen maar gezeik geweest in Sittard, nu hebben ze eindelijk iets positiefs in het nieuws."