Martens baalt na teleurstellend gelijkspel Oranjevrouwen

© Nike
De Nederlandse voetbalvrouwen, met Lieke Martens in de basis, hebben in groep 3 van de WK-kwalificatie de eerste averij opgelopen. Het derde pouleduel met Ierland bleef in Nijmegen zonder doelpunten: 0-0.
De Europese kampioenen waren in de uitverkochte Goffert veel sterker, maar verzuimden uit legio kansen tot scoren te komen. Vlak voor het einde claimde Oranje een penalty na een vermeende handsbal van de Ieren, maar de arbitrage floot niet voor een strafschop.

Des duivels

Lieke Martens was na afloop des duivels. Ze bekeek het cruciale moment terug op de monitor. "Iedereen in het stadion zag dat het hands was. Dit was geen natuurlijke houding van de speelster, haar hand ging omhoog", foetert de beste speelster van de wereld voor de camera van Veronica. "Dit is zwaar balen. We hebben een mooi jaar gehad en hadden het graag winnend willen afsluiten."

WK

Oranje won vorige maand van Noorwegen (1-0) en afgelopen vrijdag van Slowakije in Senec (0-5). Nederland bleef op kop, met zeven punten, evenveel als Ierland dat een iets minder doelsaldo heeft. Noorwegen volgt met zes punten. Alleen de groepswinnaar plaatst zich direct voor het WK van 2019 in Frankrijk.

Onzuiver

Nederland deed zichzelf tegen het stug verdedigende Ierland tekort. Het technisch veel betere Oranje was op de Ierse helft niet creatief en slagvaardig genoeg. Te vaak probeerde de thuisploeg het met een onzuiver schot van afstand daar waar een steekpass of voorzet ook mogelijk was.

Bal van de doellijn

De Ierse afweer haalde voor de rust twee keer een Nederlandse inzet van de doellijn. Vivianne Miedema schoot in de 39e minuut hard op de paal. Acht minuten eerder voorkwam de Ierse keepster Marie Hourihan een doelpunt van Desiree van Lunteren.

Eenrichtingsverkeer

Na de pauze begon het eenrichtingsverkeer richting het Ierse doel opnieuw. Oranje zocht het echter weer te veel in doelpogingen van buiten het strafschopgebied. Ook benutte de thuisploeg de vleugels te weinig. Met name Miedema en Lieke Martens kregen niettemin fraaie kansen op de verdiende treffer. Het ploeterende Oranje miste in Nijmegen echter ook een beetje geluk.