Glorieuze rentree VVV-Venlo in de eredivisie

VVV-trainer Maurice Steijn. © Jack Kochanowski
VVV-Venlo heeft zaterdagavond zijn terugkeer in de eredivisie direct opgeluisterd met een overwinning.
De Venlonaren waren tegen Sparta Rotterdam de meest doortastende ploeg van de twee en beloonden zichzelf met drie treffers en drie punten.

Levendig begin

VVV begon aardig aan de seizoensouverture. Zo moest Sparta-keeper Roy Kortsmit reageren op een schot van Moreno Rutten in de korte hoek en was de aangetrokken Tarik Tissoudali heel dichtbij de openingstreffer, maar Michel Breuer voorkwam in de doelmond een zekere treffer van de buitenspeler. Sparta beet daarna van zich af en kwam bijna tot scoren via spits Dalibor Volas, maar zijn kopbal spatte uiteen op de lat boven VVV-goalie Lars Unnerstall.

Blunder

Het attractieve eerste kwart werd gevolgd door een saai tweede gedeelte van de eerste helft. Sparta nam weliswaar het meeste initiatief, maar tot grote kansen leidde dat niet. VVV speelde op haar beurt te statisch om openingen te creëeren, maar op slag van rust opende de ploeg van Maurice Steijn toch de score: een afstandsschot van Clint Leemans leek relatief ongevaarlijk, maar Sparta-keeper Kortsmit blunderde opzichtig en liet de bal glippen: 1-0.

Spektakel

De Venlonaren kwamen na de pauze furieus uit de kleedkamer en binnen de minuut had de nieuwe spits Lennard Thy de lat geraakt met een fraaie stift, waarna de kansrijke rebound voor Vito van Crooy geblokt werd. De overrompeling van Sparta duurde voort en de andere nieuweling in de aanvalslinie, Tarik Tissoudali, verdubbelde in de 48ste minuut de voorsprong. Eerst stuitte hij nog op Kortsmit, maar na een omweg schoot hij in tweede instantie via de paal alsnog raak.

Eerbetoon

De doelpuntenmaker vierde zijn treffer met een eerbetoon aan Ajacied Abdelhak Nouri.

Slotakkoord

De manschappen van Steijn kregen na de 2-0 de gewenste controle over de wedstrijd en buiten twee gevaarlijke pogingen van Ryan Sanusi had de ploeg weinig te vrezen van de Rotterdamse tegenstander. De Spartanen maakten het zichzelf nog moeilijker toen de Duitse verdediger Jeffrey Chabot na een tweede gele kaart het veld moest ruimen. De comfortabele voorsprong werd zelfs nog vergroot door de thuisploeg: in blessuretijd was het slotakkoord voor Vito van Crooy, die op aangeven van Thy de 3-0 maakte. VVV boekte zo de eerste eredivisie-zege sinds 12 mei 2013.
De Venlonaren vervolgen de competitie volgende week zaterdag met een uitduel tegen FC Twente.

Hoog bezoek

De Venlonaren hadden ook nog hoog bezoek bij de openingswedstrijd. De Oranjeleeuwinnen Vanity Lewerissa en Lieke Martens hebben een bezoekje gebracht aan hun oude club. De twee speelsters zijn voor de wedstrijd gehuldigd.