Wielerliefhebbers ontwaken op roze wolk

© ANP
Wielerliefhebbend Nederland ontwaakt maandag op een roze wolk, na de overwinning van Tom Dumoulin in de honderdste Giro d'Italia.
De eerste Nederlandse winnaar van een grote wielerkoers sinds 1980 staat pontificaal op alle voorpagina's van de Nederlandse kranten, die vaak nog wat extra roze in de pagina hebben verwerkt. De Limburger ligt maandagochtend met een speciale Dumoulin-omslag op de mat.

Roze gloed

Zondagavond al werden verschillende gebouwen in een roze gloed gehuld. De verlichting van het gouvernement in Maastricht was aangepast ter ere van de Limburgse klassementsrijder, net als de Nederlandse ambassade in Rome, de Erasmusbrug en de Hofpleinfontein in Rotterdam.

Felicitaties

Op Twitter regende het verder felicitaties van verschillende beroemdheden, waaronder Dumoulins stadgenoten Cecile Narinx en Hadewych Minis.

Wie ben je?

Ook in het buitenland valt de Maastrichtse wielrenner de nodige aandacht ten deel. Zo zijn de Vlaamse kranten vol lof over Dumoulin, maar heeft de Franse sportkrant l'Equipe een wat zuiniger kop over de Limburgse Giro-winnaar. 'Qui es-tu, Tom Dumoulin?' kopt het vermaarde sportblad maandagochtend boven een artikel. 'Wie ben je, Tom Dumoulin?' In het artikel wat daarop volgt, vat l'Equipe de carrière van Dumoulin samen, tot en met de overwinning van zondag.