Tom Dumoulin weet roze trui niet te pakken in rit naar Etna

Archieffoto
Tom Dumoulin heeft in de rit naar de vulkaan Etna niet de roze trui kunnen bemachtigen.
De winnaar van vorig jaar klom met de besten mee in de slotklim van de zesde etappe, maar was tevens getuige van een geslaagde coup van twee renners van Mitchelton-Scott.

Leiderstrui
De Colombiaan Esteban Chavez won de etappe, zijn ploeggenoot Simon Yates werd tweede en nam de roze leiderstrui over van de Australiër Rohan Dennis.
Dumoulin arriveerde als achtste op 26 seconden en blijft in het algemeen klassement tweede. Hij staat zestien tellen achter Yates.
Actieve vulkaan
De laatste rit op het eiland Sicilië voerde het peloton over 164 kilometer van Caltanissetta naar de beroemde, soms nog actieve vulkaan Etna. Een grote groep zocht al vroeg de aanval, met daarin Chavez én de Nederlanders Robert Gesink (Lotto NL-Jumbo) en Sam Oomen (Team Sunweb).

De groep bleef bij elkaar tot aan de voet van de klim. De voorsprong op de achtervolgende groep met de klassementsrenners was ongeveer een minuut.

Echte strijd
Gesink demarreerde op ongeveer 15 kilometer van de top, maar de Varssevelder kwam niet echt weg. Hij moest later in de klim zijn inspanning bekopen en verloor terrein. Oomen bleef langer vooraan, maar ook hij moest passen toen in de slotkilometers de strijd vooraan echt losbarstte en Dumoulin wel attent meeging.

Splijtende versnelling
Eerst viel Chavez aan. De Colombiaan reed weg van de rest en leek in zijn eentje boven te komen, maar Yates fietste met een splijtende versnelling in de laatste kilometer nog naar hem toe. Dumoulin miste de kracht om te antwoorden en moest toezien dat niet hij, maar de Brit genoeg tijd won om de geloste Dennis de leiderstrui afhandig te maken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!