Lieke Martens in actie tegen Slowakije. © ANP
Het Nederlands vrouwenelftal heeft vrijdagavond de kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije gewonnen.
In Senec was Oranje met 0-5 te sterk.

Limburgse inbreng

Bij de Oranjeleeuwinnen stonden Lieke Martens (Nieuw-Bergen) en Dominique Janssen (Horst) in de basis. De Europese kampioen nam direct het initiatief. In de eerste minuut creëerde Lieke Martens een kans voor Vivianne Miedema, maar haar schot ging naast. In de 8e minuut was het wel raak. Stefanie van der Gragt kopte raak uit een corner: 0-1.

Martens

De dames van bondscoach Sarina Wiegman waren oppermachtig. Vlak na de openingstreffer was Miedema dichtbij de 0-2, maar haar schot ging over. In de 23e minuut slalomde Lieke Martens door de Slowaakse defensie. De inzet van de sterspeelster van FC Barcelona ging net naast. Even later werd Martens weer gevaarlijk. Wederom had ze het vizier niet op scherp staan.

Vrije trap

In de 42e minuut verraste Sherida Spitse de Slowaakse keeper. Ze pegelde van grote afstand raak uit een vrije trap: 0-2. Nog voor rust werd de marge vergroot. Vanuit een corner schoot Miedema de bal tegen de touwen. Daarmee stond er bij rust een stand van 0-3 op het scorebord.

Tweede helft

Na rust gingen de Oranjeleeuwinnen door met scoren. In de 46e minuut maakte Miedema de 0-4. Dat was haar tweede goal van de avond. In de 50e minuut leek ze op weg naar haar hattrick, maar goalie Korenciova bacht redding. Anouk Dekker was nog dichtbij de 0-5, maar haar schot ging net naast het Slowaakse doel.

Wissels

Bondscoach Wiegman haalde sterkhouders Shanice van de Sanden en Lieke Martens naar de kant. Zo kregen Lineth Beerensteyn en Renate Jansen nog speeltijd. In de laatste minuut maakte Van der Gragt haar tweede van de avond. Met een rake kopbal bepaalde ze de eindstand: 0-5

Ierland

Volgende week dinsdag is Ierland de tegenstander in Nijmegen. Als de Oranjeleeuwinnen dan weer winnen, gaan ze het jaar uit als nummer één in de WK-kwalificatiepoule. "Deze drie punten zijn heel prettig, maar we hadden deze wedstrijd ook met dubbele cijfers kunnen winnen", zei bondscoach Wiegman na afloop. "Als je beter wil worden, moet je kritisch blijven. En er waren nu veel momenten die we beter uit hadden moeten spelen. Dat moet tegen Ierland beter."