Fortuna koploper na benauwde zege op FC Den Bosch

© Niels van Renen
Fortuna Sittard is de nieuwe koploper in de Jupiler League. De formatie van ex-Fortuna-coach Wil Boessen werd, met hangen en wurgen, met 2-4 geklopt.
De ploeg van Sunday Oliseh kan volgende week beslag leggen op de periodetitel.

De baas

Fortuna was direct de baas in Den Bosch. Na nog geen vijf minuten voetbal resulteerde het eerste schot op doel in de 0-1. Een vrije trap van Jorrit Smeets werd verlengd door Stefan Askovski, waarna Dries Saddiki de bal binnenknikte. Den Bosch was nog niet van die klap bekomen toen ook de tweede Sittardse treffer van de avond achter keeper Kees Heemskerk lag: Djibril Dianessy klopte de goalie met een diagonaal schot.

Op rozen

Zo zaten de Sittardenaren na een kleine tien minuten op rozen. Den Bosch, dat met de ex-Fortunezen Jens van Son en Muhammed Mert aan de aftrap stond, kon daar in het restant van de eerste helft behalve een schotje van Mert geen gevaar tegenover zetten. Fortuna kreeg meerdere kansen om de voorsprong uit te breiden, maar vooral Dianessy had het vizier niet op scherp staan. Ook Finn Stokkers en Marco Ospitalieri waren, zonder succes, dichtbij een treffer.

Druk

Na rust deed Den Bosch iets terug via Niek Vossebelt, die na reddingen op de lijn door Wessel Dammers en Miguel Santos in derde instantie het netje liet bollen. De Bosschenaren voerden de druk op en Fortuna ontsnapte meermaals aan de gelijkmaker: Jort van de Sande mikte te hoog, Vossebelt miste een scherpe voorzet maar net, een schot van Sven Blummel smoorde en Oussama Bouyaghlafen kon voor een leeg doel zijn hoofd niet tegen de bal zetten.

Genadeloos

Aan de overkant was Fortuna vervolgens genadeloos. Lisandro Semedo zette met een fraaie actie zijn tegenstander voor schut en schoot de 1-3 voorbij Heemskerk. Santos pareerde in het vervolg meerdere schoten van Den Bosch, maar werd vijf minuten voor tijd geklopt door invaller Dennis Kaars. Een spannende slotfase volgde, maar het wankelende Fortuna overleefde met kunst- en vliegwerk. In de slotseconde zorgde Dianessy voor de kers op de taart: hij schoot de 2-4 in een leeg doel.
Fortuna zou volgende week een ticket voor de play-offs kunnen veiligstellen. Het ontvangt dan in eigen huis Jong FC Utrecht.