Oostenrijker Weiss wint Ironman Maastricht

© Jean-Pierre Geusens
Michael Weiss heeft de derde editie van de Ironman Maastricht op zijn naam geschreven.
De triatleet uit Oostenrijk kwam na 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en het lopen van de marathon als eerste over de meet in Maastricht. Weiss had voor de drie disciplines in totaal 8 uur, 18 minuten en 9 seconden nodig.
© Jean-Pierre Geusens

Podium

Michael van Cleven werd met ruim vijf minuten achterstand tweede. Bas Diederen, in 2015 winnaar van de eerste Ironman Maastricht, legde beslag op de derde plaats. De triatleet uit Echt moest ruim 7,5 minuten toegeven op de winnaar.

Water

De triatleten doken om 07.00 uur in Maastricht het water in. Na 1,9 km lag de Brit Harry Wiltshire op kop, direct gevolgd door Sittardenaar Martijn Dekker en Bas Diederen. Die situatie was na het afleggen van het totale zwemtraject niet veranderd.
Diederen op kop
Na 40 km fietsen lag Diederen op kop, op 2 seconden gevolgd door Dekker en Wiltshire. De Belg Michael van Cleven was met een minuut achterstand opgeklommen naar de vierde plaats, maar had dat verschil halverwege de wedstrijd weggewerkt. Met nog 50 km te fietsen ging de Belg aan de leiding. Hij begon met voorsprong aan het slotonderdeel, de marathon.
Nieuwe leider
Na 21 km ging Van Cleven nog steeds aan de leiding en lag de Oostenrijker Weiss op 1 minuut en 40 seconden op de tweede plaats. Bas Diederen was met vier minuten achterstand vierde en Martijn Dekker zesde. Weiss kwam steeds dichter bij Van Cleven en nam na bijna dertig kilometer de leiding in de wedstrijd over en zette zijn concurrenten op achterstand.

Vrouwen
Bij de vrouwen ging de overwinning naar Saleta Castro. De 29-jarige Spaanse won in 9 uur, 37 minuten en 17 seconden en had bijna 11 minuten voorsprong op Brooke Brown, die tweede werd.
Winnares Saleta Castro. © Jean-Pierre Geusens