Koen Kostons klaar voor de tweede seizoenshelft

Koen Kostons (MVV). © Jack Kochanowski
MVV Maastricht begint vrijdagavond tegen Telstar aan de tweede seizoenshelft en Koen Kostons, het 18-jarige talent uit de eigen jeugd, is er klaar voor.
Voor MVV, die elfde plek op de ranglijst staat, is het hopen op betere tijden.

Thuisduel

Twee maanden gelden maakte hij tegen FC Eindhoven zijn debuut als basisspeler en een week later maakte hij een belangrijk doelpunt in het thuisduel tegen Helmond Sport. "De een zijn dood is de ander zijn brood. Ik wist dat ik moest vlammen."

Schoppen

In mei vorig jaar kreeg hij een contract bij MVV, maar hij speelde niet totdat iedere andere spits geblesseerd was en hij de enige was die de trainer op kon stellen. "En dan moet je er staan en de kans pakken. Als je dat niet doet, zit je weer op de bank en zeggen ze: dankjewel Koen, maar dat is niet wat we verwacht hadden van je."

Verbetering

De 18-jarige Kostons begon met voetballen bij een amateurclub in het Belgische Lanaken, net over de grens bij Maastricht. Op dertienjarige leeftijd werd hij gescout door MVV waar hij de hele jeugdopleiding doorliep. In zijn eerste jaren speelde hij met MVV, voornamelijk tegen de jeugd van landelijke topteams als PSV en Feyenoord, maar vanaf de B-jeugd veranderde dat en nam hij het enkel nog op tegen amateurclubs. En op dat gebied is er volgens Kostons nog wel ruimte voor verbetering: "Daar leer je niet zoveel van. Tegen amateurclubs is het meer schoppen dan voetballen."

Op de bank

Kostons maakte in totaal vijf jaar deel uit van de jeugdopleiding van MVV voordat hij een contract kreeg. De eerste speelminuten als basisspeler zijn inmiddels gemaakt, maar nu spits Atilla Yildrim is teruggekeerd van een blessure, moet Kostons weer plaatsnemen op de bank. "En dan is het wachten totdat de trainer je tijdens de wedstrijd aankijkt en zegt: Koen jij mag. Daar wacht ik op. Ik ben niet iemand die zijn vinger opsteekt als er iets mis gaat met een andere spits. Zo werkt het niet. Dat kun je beter laten. Die beslissing is aan de trainer."