Tom Dumoulin gaat opnieuw voor winst in Giro d'Italia

© Jean-Pierre Geusens
Tom Dumoulin doet in 2018 definitief mee aan de Giro d'Italia.
Dat heeft zijn ploeg Team Sunweb bekendgemaakt.

Eerder meldde De Telegraaf al dat de renner mee zou doen aan de Italiaanse wielerwedstrijd.Roze trui

Vorig jaar pakte Dumoulin de winst in de Ronde van Italië. Hij was de eerste Nederlandse wielrenner die de Ronde van Italië wist te winnen. Met roze trui kwam hij terug naar Maastricht voor
. Vervolgens pakte hij aan het einde van het jaar alle grote sportprijzen op de verschillende gala's.


Tour de France

De 27-jarige renner beslist pas na de Italiaanse etappekoers of hij daarna ook de Tour de France rijdt. "Tom gaat naar de Giro voor het klassement. Na de Ronde van Italië gaan we zijn prestaties analyseren en pas dan beslissen we of hij ook de Tour rijdt", aldus een woordvoerder van zijn ploeg. Tijdens de teampresentatie van Sunweb, volgende week in Berlijn, volgt een nadere toelichting op de keuze.


Dumoulin krijgt komende editie een grote concurrent. Ook tourwinnaar Chris Froome zal namelijk aan de start staan van de Giro d’Italia.

Besluit genomen
Dumoulin vertelde vorige maand bij de presentatie van het parcours van de Giro dat hij voor zichzelf al had besloten wat zijn doel wordt in 2018. "Ik weet het al, maar ik ga het nu niet zeggen", zei hij toen.

Uitmuntend

De Ronde van Italië telt komend jaar iets meer dan 44 tijdritkilometers, minder dan in de Tour de France. Daarin gaan 66 kilometer tegen de klok, waarvan 35 in een ploegentijdrit. Dumoulin legde dit jaar met een uitmuntende tijdrit de basis voor zijn eindzege. Hij verzekerde zich op de slotdag van de roze trui in de chronorit naar Milaan.
"Ze zijn allebei mooi en allebei niet perfect voor mij", zei Dumoulin eind november over de rittenschema's van de Giro en de Tour. "Ik vond al dat in de Tour te weinig tijdritkilometers zitten, in de Giro zijn het er minder, minder ook dan ik gehoopt had. Maar er liggen ook mooie uitdagingen in beide rondes."

Israël

De Giro d’Italia start volgend jaar op 4 mei met een korte tijdrit door Jeruzalem, gevolgd door twee ritten in Israël. De eerste van acht aankomsten bergop ligt in de zesde etappe tegen de flanken van de Etna. In de veertiende etappe volgt de aankomst op de beruchte Monte Zoncolan. In de slotweek, meteen na de derde rustdag, is de lange individuele tijdrit over 34,5 kilometer. De slotrit voert op 27 mei door Rome.