Portugezen leiden Fortuna in derby naar winst in Maastricht

© Niels van Renen
Fortuna Sittard heeft vrijdag de Limburgse derby tegen MVV gewonnen. In een enerverend duel maakten de Portugese aanvallers Semedo en Vidigal het verschil namens de Sittardenaren: 1-2.
Daarmee delen de Fortunezen een gevoelige tik uit aan de Maastrichtenaren in de strijd om de bovenste plaatsen in de Jupiler League.

Snelle goals

Een goedgevulde Geusselt zag al snel twee treffers. Na 12 minuten spelen was het al raak toen Jonathan Okita tegenstander Marco Ospitalieri aftroefde en uit de draai koelbloedig raak schoot: 1-0 voor de thuisploeg. Lang kon MVV daar niet van genieten, want aan de overkant trok Lisandro Semedo twee minuten later namens Fortuna de stand alweer gelijk. Met de punt van de schoen verschalkte hij Michael Verrips: 1-1.
© Niels van Renen

Aantrekkelijk

Die score had voor beide teams snel hoger kunnen uitvallen, ware het niet dat Djibril Dianessy's schot van de lijn werd gehaald door MVV-verdediger Shermaine Martina en MVV-spits Atilla Yildirim vrij voor Miguel Santos het doel miste. Het tempo bleef in de aantrekkelijke eerste helft onverminderd hoog. Fortuna was met pogingen van Dianessy, Wessel Dammers, Vidigal en Semedo het gevaarlijkst, maar op slag van rust had ook MVV-er Samy Mmaee kunnen scoren.

Controle Fortuna

Ook na de rust lag de bal snel in het mandje, maar ditmaal was Fortuna de ploeg die het eerst toesloeg. Een Portugese combinatie tussen Semedo en Vidigal werd door laatstgenoemde eenvoudig afgerond en daarmee zette hij de 1-2 op het scorebord. Met die goal kreeg Fortuna meer controle over de wedstrijd. Bovendien had Finn Stokkers tweemaal de marge kunnen vergroten, maar hij stuitte eerst op een verdediger en daarna op keeper Verrips.
© Frank Kerbusch
Slotfase
In het laatste deel van de wedstrijd zakte het niveau aan beide kanten MVV-coach Ron Elsen probeerde het tij te keren door de aanvallers Dogan Golpek en Marvin Ogunjimi in de ploeg te brengen. Dat leverde echter weinig op, onder meer door onzorgvuldigheid aan Maastrichtse kant en goed verdedigend werk van Fortuna. In extremis moest Semedo (Fortuna) nog met twee keer geel vertrekken en miste Okita namens MVV dé mogelijkheid op de 2-2: zijn inzet verdween nét naast het doel.
Ranglijst
Door de zege vergroot Fortuna haar voorsprong ten opzichte van MVV naar 7 punten. De Sittardenaren hebben bovendien een uistekende uitgangspositie in de strijd om de eerste periodetitel. MVV verliest door de nederlaag de aansluiting met de bovenste plaatsen op de ranglijst.