Forse nederlaag Fortuna op bezoek bij FC Dordrecht

Lisandro Semedo passeert zijn opponent van FC Dordrecht. © Niels van Renen
Een week na het binnenhalen van de periodetitel heeft Fortuna Sittard een even onverwachte als pijnlijke nederlaag geleden. FC Dordrecht, de nummer 15 van de Jupiler League, klopte de Jupiler League-koploper met maar liefst 3-0.
Het was voor de Sittardenaren de eerste nederlaag na het gevestigde clubrecord van zeven overwinningen op rij.

Vissen

Tegen de Schapenkoppen had Fortuna alle moeite om het initiatief te nemen. De eerste kansjes waren dan ook voor FC Dordrecht via inzetten van Andreias Calcan en Denis Mahmudov, maar zij mikten beide een meter naast het doel van Miguel Santos. De Portugese goalie mocht halverwege de eerste helft alsnog vissen: Calcan troefde Fortuna-back Christopher Braun af en bereikte met zijn voorzet Jafar Arias, die zuiver afrondde: 1-0.

Onzorgvuldig

Ook na die wake-up-call ontwaakte Fortuna moeizaam. De ploeg van Sunday Oliseh zocht wel de aanval, maar door het lage tempo en de onzorgvuldige passing kon het de thuisploeg amper onder druk zetten. Er waren wel schietkansjes voor Perr Schuurs, Stefan Askovski en Djibril Dianessy, maar zij brachten de Dordrechtse doelman Bryan Janssen niet in de problemen. Sterker nog, de Sittardenaren mochten opgelucht ademhalen dat Mahmudov een uitgelezen kans op 2-0 om zeep hielp.

Dubbele dreun

Aan het begin van de tweede helft oogde Fortuna, waar debutant Mica Pinto binnen de lijnen kwam, scherper dan in het eerste bedrijf, maar na een gemiste kopbal van Dammers deelde Dordrecht een dubbele dreun uit. Fortuna-captain Schuurs schatte in de 55ste minuut een lange bal volledig verkeerd in, wat Robert Mutzers de gelegenheid gaf om alleen op Santos af te gaan en koelbloedig de 2-0 binnen te schieten. Twaalf minuten later liet de Fortuna-defensie Arias volledig ongedekt en de spits maakte daar eveneens dankbaar gebruik van: 3-0.

Koploper

Het gedesillusioneerde Fortuna probeerde ook na de derde tegentreffer zich op te richten, maar het kwam in aanvallend opzicht totaal niet uit de verf. Een passerende hagelbui zorgde in het slotkwartier van de wedstrijd nog voor de meeste oproer, want gescoord werd er niet meer. Fortuna blijft wel de koploper van de Jupiler League, aangezien achtervolger NEC eveneens onderuit ging. Die ploeg verloor ondanks twee treffers van Maastrichtenaar Sven Braken met 3-2 van Almere City.
Finn Stokkers (Fortuna) schermt tegen FC Dordrecht de bal af. © Niels van Renen