Nederlaag basketballers Weert krijgt mogelijk nog staartje

© iStock
Basketball Academie Limburg (BAL) heeft zaterdagavond ook haar vijfde wedstrijd in de eredivisie verloren. Maar die nederlaag krijgt mogelijk nog een staartje.
Het Groningse Donar trad met te veel buitenlanders aan tegen de ploeg uit Weert.

Nederlaag

Basketball Academie Limburg kwam voor in de wedstrijd, maar het eerste kwart werd met 21-12 afgesloten. Daarna kwam de jonge ploeg uit Weert er niet meer aan te pas. In de rust was de achterstand al opgelopen tot 39-28. In de tweede helft liepen de Groningers verder uit. Uiteindelijk werd het het een 76-49.

Gevolgen?

Of de Weerter basketbalploeg zonder wedstrijdpunten blijft, is nog even afwachten. Tegenstander Donar speelde tegen de regels in, in het derde kwart van het duel, met vijf buitenlanders. Het maximum is vier. De vraag is nu, welke gevolgen kan dit hebben?

Nieuwe regel

De afgelopen zomer heeft de Dutch Basketball League (DBL) besloten het aantal toegestane buitenlanders per club te verhogen van vier naar vijf op het wedstrijdformulier. Daarbij geldt wel de verplichting dat er minimaal één Nederlandse speler op het veld moet staan.

Fout

De coach van Donar, Erik Braal, gaf na afloop tegenover RTV Noord zijn fout eerlijk toe. "Ik moet daar scherper op zijn, of we moeten daar scherper op zijn als coaches. We kennen de regel. Het is een nieuwe regel en in die zin hadden we dat moeten weten."

Duidelijkheid

Het is nu de vraag welke gevolgen dit kan hebben voor Donar. De secretaris van de Groningse club, Gert-Jan Swaving, die aanwezig was bij het opstellen van de nieuwe regel, geeft het antwoord. "We hebben de regel bedacht, maar er is nooit afgesproken wat de gevolgen kunnen zijn als de regel overtreden wordt. Ik ga dit voorleggen aan de DBL om daar duidelijkheid over te krijgen."