'Rechtszaak judoka Juul Franssen was grote gok'

Juul Franssen staat de media te woord na de uitspraak van de rechter. © ANP/Remko de Waal
Het was voor judoka Juul Franssen uit Reuver een grote gok om een rechtszaak tegen de judobond aan te spannen.
Het had volgens hoogleraar sport en recht Marjan Olfers ook heel anders kunnen uitpakken, zei ze in het L1-programma AvondGasten.

Schikken

"Het beste is altijd dit soort zaken te schikken, en dat heeft de rechter ook geprobeerd. Maar deze uitspraak betekent voor de bond een lesje in nederigheid. Hier is nadrukkelijk gezegd dat je als bond niet zomaar over het individuele belang van een sporter heen mag stappen en geen zeer zware maatregelen mag treffen. Zoals uitsluiten van deelname aan toernooien of de A-status afnemen."

Lees ook: Judoka Juul Franssen wint rechtszaak tegen bond

Beleid

De zaak kan volgens de hoogleraar gevolgen hebben voor andere sporters en sportbonden die hetzelfde strikte beleid hanteren als de judobond.
Olfers ziet in deze zaak alleen maar verliezers, want judoka Juul Franssen heeft een tijd niet kunnen trainen. En de bond die dacht met dit trainingsbeleid er goed aan te doen, moet nu andere oplossingen zoeken.

Normaliseren

"Ik ben er zelf wel blij mee en heb nu jurisprudentie, maar deze zaak had niet zo ver hoeven komen. Beide partijen moeten nu snel om de tafel om de verhoudingen te normaliseren."