Amerikaans avontuur van Hoesen lijkt voorbij

Danny Hoesen scoorde in 2013 een legendarische treffer tegen FC Barcelona. © ANP
Het avontuur van Danny Hoesen (26) bij het Amerikaanse San Jose Earthquakes zit er na een klein jaar weer op; de club heeft besloten om de aanvaller niet definitief over te nemen van FC Groningen.
De Heerlenaar kwam sinds januari op huurbasis uit voor de ploeg uit Californië.

Optie niet gelicht

San Jose, uitkomend op het hoogste niveau in Amerika, had de optie om de huurtransfer van Hoesen om te zetten in een permanente deal. In dat geval had het FC Groningen enkele tonnen moeten overmaken. Zover komt het echter niet, zo maakt de Amerikaanse club bekend via de eigen website.

Erg productief

Dat komt wellicht als een kleine verrassing voor kamp Hoesen, daar zijn tijdelijke werkgever erg enthousiast was over zijn inbreng. De aanvaller scoorde acht keer en gaf vijf assists. Dat lijkt niet bijster veel, maar sinds 2009 waren er slechts vier San Jose-spelers die in één seizoen meer scoorden dan de Heerlenaar.

Boek niet dicht

De oud-Fortunees zal waarschijnlijk terugkeren naar FC Groningen, waar zijn contract deze zomer afloopt. Het is mogelijk dat San Jose hem alsnog koopt, maar simpelweg minder wil betalen dan het bedrag dat was vastgesteld in het huidige contract.

Barcelona-goal

Hoesen heeft tot dusver een wonderlijke carrière gehad. Hij verkaste op 17-jarige leeftijd van Fortuna Sittard naar het Engelse Fulham, dat hem weer uitleende aan HJK Helsinki. Later verdiende hij een transfer naar Ajax. Daar maakte hij in 2013 de goal die zijn loopbaan tekende: de winnende treffer in de Champions League tegen FC Barcelona. Via het Griekse PAOK en dus FC Groningen belandde hij in Amerika.