'Als we het tempo hoog houden, kunnen we ze kapot spelen'

Lieke Martens geldt als de vrouw in vorm. © ANP
Lieke Martens hoopt zaterdagavond opnieuw het verschil te kunnen maken voor het Nederlandse team. In Doetinchem moeten de oranjeleeuwinnen het opnemen tegen Zweden.
De voetbalsters zijn vastberaden om de volgende stap naar de halve finale te zetten. De Limburgse aanvalster, die de afgelopen seizoenen in de Zweedse competitie speelde, heeft haar strijdplan al klaar.

Topteam

"Zweden hoort al jaren bij de top. We weten dat het een goed land is, dat ze verdedigend heel georganiseerd staan. Het wordt lastig om veel doelpunten te maken", zegt Martens tegen de NOS.

Vertrouwen

Toch heeft de vleugelspeelster uit Nieuw-Bergen vertrouwen in haar eigen team. "Ik weet dat er dankzij onze kwaliteiten in het team, ook mogelijkheden zijn. Als we het tempo gewoon hoog houden, dan kunnen we ze kapot spelen", aldus Martens.

Bepalend

Martens speelt dit EK een belangrijke rol voor de oranjedames. Ook in de wedstrijd tegen Zweden hanteert ze haar eigen speelstijl: "Ik speel op gevoel. Ik weet niet in welke situaties ik kom, maar ik probeer wel weer mijn tegenstander voorbij te komen."

Halve finale

Oranje kan voor de tweede keer de laatste vier bereiken op de Europese eindronde. De voetbalsters deden dat acht jaar geleden bij het EK-debuut in Finland. Toen won de ploeg van de toenmalige bondscoach Vera Pauw in de kwartfinale via strafschoppen van Frankrijk. In de halve finale bleek Engeland in de verlenging te sterk.
Oranje heeft op het EK in eigen land tot nu toe alle wedstrijden gewonnen. De leeuwinnen rekenden in de groep af met Noorwegen (1-0), Denemarken (1-0) en België (2-1).

In vorm

Wiegman beschikt voor de confrontatie met Zweden over een fitte selectie. Lieke Martens geldt als de vrouw in vorm. De linksbuiten werd door de UEFA zowel tegen Noorwegen als België uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd.