Van Bommel zet vraagtekens bij pamperen voetballers

© ANP
Voormalig topvoetballer Mark van Bommel zet zijn vraagtekens bij de manier waarop Nederlandse jeugdspelers vandaag de dag begeleid worden.
De Maasbrachtenaar traint sinds dit seizoen de Onder 19-lichting van PSV en ziet van dichtbij hoe de manier van opleiden is veranderd.

Plan
De laatste jaren riepen jeugdspelers vaker dat de club waar ze speelden geen 'plan' heeft. "Tegenwoordig is er voor elke speler een ontwikkelingsplan en zijn er meerdere 'pop-gesprekken' in een jaar", vertelt Van Bommel in De Telegraaf. "Destijds hadden wij één gesprek per jaar: je mocht blijven of je moest weg. Nu denken we dat we talenten beter voorbereiden, we zijn constant met ze bezig. Daar moeten we niet in doorslaan."

Mentaliteit
Van Bommel wil als trainer vooral hameren op mentaliteit. "Ik heb een idee over voetbal en daar horen een hoge intensiteit en een goede instelling bij, omdat topvoetbal zoveel vraagt. Jaap Stam, Ruud van Nistelrooij en ik behoorden nooit tot de besten in de jeugd en kwamen tot onder 17 niet in aanmerking voor Oranje-teams. Maar we gaven dag en nacht 100 procent."

Topspeler
Uiteindelijk groeide de middenvelder uit tot een topspeler. Hij speelde 79 wedstrijden voor Oranje en kwam tot 647 wedstrijden op het hoogste niveau. In die wedstrijden scoorde hij 87 keer en gaf hij 80 beslissende passes. Het jeugdproduct van Fortuna Sittard werd daarnaast kampioen met AC Milan, FC Barcelona, Bayern München en PSV en won eenmaal de Champions League.