Goed begin Giro d'Italia: Tom Dumoulin wint eerste etappe

© ANP
Tom Dumoulin heeft vrijdag de eerste etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Daarmee heeft hij direct de roze leiderstrui gepakt.
De Maastrichtse topman van Team Sunweb noteerde de snelste tijd in de 9,7 kilometer lange race tegen de klok in Jeruzalem.

Specialist

De tijdritspecialist noteerde een tijd van 12:02 minuten. Daarmee was hij twee seconden sneller dan de Australiër Rohan Dennis. De Belg Victor Campenaerts noteerde de derde tijd. "Dit is goed begin voor mij en het team", zei Dumoulin na afloop voor de camera bij Eurosport.

Schaafwonden

Chris Froome moest maar liefst 37 seconden toegeven op Dumoulin. De viervoudig winnaar van de Tour de France kwam vrijdagochtend ten val toen hij het parcours van de tijdrit verkende. Hij hield daar schaafwonden aan heup en knie aan over.

Favorieten

Dumoulin won vorig jaar de Giro. Dit jaar probeert hij zijn titel te prolongeren. De Maastrichtenaar en de Britse wielrenner Froome gelden als favorieten voor de eindzege in de Giro, die op 27 mei in Rome eindigt.

Israël

Voorlopige blijft de Giro d'Italia nog even in Israël. Zaterdag staat een 167 kilometer lange etappe van Haifa naar Tel Aviv op het programma. Het is een redelijk vlak parcours.