Lieke en de Leeuwinnen doen het: Europees Kampioen

© ANP/Bas Czerwinski
De Limburgse Lieke heeft met de Oranjeleeuwinnen geschiedenis geschreven. Voor het eerst is een Nederlands vrouwenteam Europees kampioen voetbal geworden.
In de Grolsch Veste in Enschede werd Denemarken in een meeslepende finale verslagen met 4-2. Lieke Martens scoorde het tweede doelpunt voor Oranje.
Het duel begon met een snelle domper. Denemarken nam al na zes minuten de leiding door een strafschop, benut door Nadim.

Lees ook: Lieke Martens verkozen tot beste speelster EK?

Gelijkmaker

Daar schrok Oranje heel even van, maar de gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. In de tiende minuut scoorde Miedema. Limburgs trots Lieke Martens was het die Nederland in de 28e minuut op voorsprong zette met een fraaie treffer. Maar binnen vijf minuten kwam Denemarken weer op gelijke hoogte door een eveneens prachtige goal van Harder: 2-2.

Na rust

In de tweede helft leek het doelpuntenfeest gewoon door te gaan. Zes minuten na rust bracht Spitse de Oranjevrouwen opnieuw op voorsprong: 3-2. Een paar minuten later mocht de Limburgse Dominique Janssen het veld op. De verdedigster uit Horst nam het stokje over van Desiree van Lunteren.

Nerveus

Na vijf doelpunten stokte de productie aan beide kanten voor een flinke tijd, en begon een nerveuze fase met veel fouten aan beide kanten. Het bleef ondertussen wel ongekend spannend. Twee minuten voor het einde van de officiële speeltijd maakte Miedema aan alle onzekerheid een eind door de 4-2 te scoren, waarmee de titel een feit was.
© ANP/Bas Czerwinski

Limburg

Aan het Europees Kampioenschap deden drie Limburgse vrouwen mee: Lieke Martens (Nieuw-Bergen), Dominique Janssen (Horst) en Vanity Lewerissa (Maastricht).